Kohus arutas Savisaare suhtes rakendatud piirangut eeluurimisasjadele tavapäraselt kinniste uste taga.

Edgar Savisaare kaitsja vandeadvokaadi Oliver Nääsi sõnul pöörduti eeluurimiskohtuniku poole taotlusega kontrollida Edgar Savisaare ametist kõrvaldamise jätkuvat põhjendatust, kuna toimikust nähtuvaid tunnistajate ütlusi arvesse võttes ei esine ohtu, et Edgar Savisaar tunnistajaid mõjutaks. "Kõik Tallinna Linnavalitsuse ametnikest tunnistajad on ütlused Kaitsepolitseiametile andnud ning need ei ole Edgar Savisaar süüstavad ega oma kriminaalasjas olulist või määravat tähtsust. Seda arvesse võttes puudub ka reaalne oht, et Edgar Savisaar mõjutaks tunnistajaid andma mingi muu sisuga ütlusi ning ühes sellega puudub alus Edgar Savisaare jätkuvaks ametist kõrvaldamiseks."

Kohtunik teeb määruse teatavaks ülehomme pärastlõunal.

Prokuratuur ei toetanud tänasel istungil Edgar Savisaare naasmist linnapea kohale ja seda eelkõige põhjusel, et kohtueelne menetlus on juba sisuliselt läbi viidud. "Kohe-kohe on võimalus kaitsjatel lähipäevadel esitada ka oma lõpliku taotluse ja siis seisab prokuratuuril ees kohustus saata süüdistus kohtusse, mida me tahame teha lähinädalate jooksul," selgitas juhtiv riigiprokurör Steven-Hristo Evestus

Evestuse sõnul ei ole muutunud ka need alused, millest tulenevalt on kahtlustatav Edgar Savisaar oma ametikohalt kõrvaldatud. Oht selleks, et isik võib mõjutada kohtumenetluses ülesastuvaid tunnistajaid püsib riigiprokuröri sõnul jätkuvalt. "Minu kui prokuröri seisukoht on see, et alluvussuhete tekkimine uuesti kahtlustatavate ja tunnistajate vahel tähendab väga reaalset ja tõsiseltvõetavat ohtu selleks, et kohtumenetluseks ei ole loodud õiglased ja seaduslikud tingimused," sõnas Evestus.

Harju maakohus rahuldas mullu 30. septembril riigiprokuratuuri taotluse Savisaare ametist kõrvaldamiseks ning maakohtu määrus jõustus kohe. Eelmise aasta 23. oktoobril jättis maakohtu määruse muutmata ka Tallinna ringkonnakohus ning riigikohus Savisaare kaitsjate kaebusi sellele arutusele ei võtnud.

Seepeale esitas Tallinna linnavolikogu riigikohtu põhiseaduslikkuse järelevalve kolleegiumile taotluse tunnistada Savisaare ametist kõrvaldamist lubav kriminaalmenetluse seadustiku säte selle vastuolu tõttu kohaliku omavalitsuse põhiseaduslike tagatistega põhiseadusega vastuolus olevaks.

Tänavu 15. jaanuaril leidis riigikohtu põhiseaduslikkuse järelevalve kolleegium, et Savisaare ametist kõrvaldamine on põhiseadusega kooskõlas.

Kohus on Savisaare ametist kõrvaldamise põhjendatust ka varem kontrollinud, kuid leidnud, et selle tühistamiseks pole alust.