Kohtuvaidlus peab välja selgitama, kas väljaandja peab iga kommentaari avaldamiskõlblikkust kontrollima.

Delfit esindavad vandeadvokaadid ja Eesti riigi volitatud esindaja Euroopa inimõiguste kohtu suurkojas pidasid täna hommikust lõunani omavahelist vaidlust, kas igaüks võib sisu internetti postitada või peavad meediaorganisatsioonid rakendama eelmodereerimist, kus keegi otsustab sisu avaldamiskõlblikkuse üle.

"Juba see on tähtis ja märgiline otsus, sest suurkoda võtab menetlusse väga-väga vähe kaasuseid," kinnitas Delfi esindaja Karmen Turk mitu kuud tagasi, kui Strasbourgist tuli Delfile soodne otsus.

Delfi oli esimene Eestist pärit menetluse osaline, kes on jõudnud oma sihikindlusega Euroopa Inimõiguste Kohtu suurkotta.

Kella 12.30 paiku istung lõppes ning otsus kuulutatakse välja järgmisel aastal.

"Väga hea õhkkond, väga asjalik debatt. Osapooled ei võistelnud, vaid arutasid ja püüdsid oma seisukohti arusaadavalt selgitada. Kuigi Eesti esindaja püüdis väita, et sotsiaalmeedia näidete kaasamine siia protsessi pole põhjendatud, siis tegelikult jagavad nad sama saatust. Aga meie saime kogu ettevalmistatud osa vàga hästi esitatud," ütles Triniti vandeadvokaat Villu Otsmann, kes kolleeg Karmen Turkiga Delfit esindavad.

Eesti riigi esindaja Maris Kuurberg leidis aga, et sotsiaalmeediaga toodud paralleel ei ole sobilik. "Sotsiaalmeediasse pandud sisu saab inimene ise ka maha võtta, Delfis sõltub sisu edasine saatus vaid portaalist," selgitas ta.

Kella 11.35 paiku tegi kohus 30 minutilise pausi, mille käigus mõlemad pooled valmistuvad küsimustele vastamiseks. Enne pausi küsiti kokku viis küsimust, muuhulgas ka Delfi kommentaariumi poliitika kohta.


Siin istuvad kohtunikud

Esimesed kohtuistungi jälgimisest huvitatud inimesed saabusid juba ligi tund enne algust

Siin istuvad Delfi esindajad

Kohale saabus ka ERRi võttegrupp