Omaksed rääkisid pisarsilmi ja emotsionaalselt, kuidas nad meeste vangistusest teada said ning jagasid oma tundeid ja sõnumit.

"Ma arvasin veel eile hommikulgi, et kui üles tõusin, et isa astub kohe lennukile. Tund aega hiljem sain telefonikõne ja sain teada, et ta läheb viieks aastaks vangi," rääkis videos näiteks üks lähedane.

"Siis nagu jõudiski kohale, et ei näegi seda inimest mõnda aega oma elus," lisas teine.

Kristo parim sõber ja endine rindekaaslane Rain ütles, et enamik 14 vangi mõistetut laevakaitsjast on endised kaitseväelased, kes on käinud mitu korda missioonil ja riskinud oma eluga.

"Inimesed, kes olid nõus minema, riskima oma eluga, kaitstes tegelikult võõraste riikide laevu ja tehes tööd, milles on reaalne oht surma saada. Ja tundub, et nende inimeste heaks keegi ei tööta," kommenteeris Alvari vend Olaf.

"Siis kui riigil oli nende abi vaja, siis mehed läksid - kui riik ütles, et on vaja minna. Ja kui meestel on riigi abi vaja, siis minu arust on riik suhteliselt vähe teinud. Mina ei ole sellega rahul, mis riik on teinud," ütles Rain.

Omaksed palusid ka president Toomas Hendrik Ilvest ja peaminister Taavi Rõivast, et nad kasutaksid kõiki võimalusi aitamaks mehi koju.

"Härra president, härra peaminister. Pöördume teie poole: palun aidata meie mehi koju saada, kuna mehed on süütud ja me teame, et seal nad ei palu armu, sest nad teavad, et on süütud. Ma tean ja kõik teame, et teil on see võimalus Indialt armu paluda ja oma mehi siia Eestisse tagasi saada. Ainult teie saate meid praegu aidata, vähemalt proovida. Tuleb sellest välja midagi või mitte - palun vähemalt proovige seda teha," ütles Igori poeg Artjom pöördumises.

2013. aasta sügisel peeti Indias kinni firma AdvanFort laevakaitsjaid vedanud alus 35 mehega, sh 14 Eesti kodanikuga. Pardal olnud mehi, kellele pannakse süüks muuhulgas piiririkkumist ja illegaalset relvavedu, on aastaid solgutatud India vanglates, hoitud koduarestis, peaaegu Eestisse lubatud ja siis jälle süüpinki tiritud. Sel esmaspäeval oodati otsust, mis nad lõplikult vabastab.

"Piltlikult öelda rosolje oli külmikus ja roosid ostetud, kui selgus, et läks vastupidi – kõik mõisteti hoopis 5 aastaks türmi. Meeste lähedased on meeleheitel, mis ajendas neid tegema Pealtnägija vahendusel tavatut ühispöördumist. Kui see teid ei liiguta, siis on te süda kivist. Lõik on eetris täna õhtul," lisab "Pealtnägija" oma Facebooki lehel.

Vaata lõiku täna õhtul Pealtnägijas eetrisse minevast laevakaitsjate lähedaste pöördumisest.
Posted by ETV Pealtnägija on 13. jaanuar 2016. a.