“Ma kutsun riigikogu üles kindlameelsusele ning langetama 2010. aasta riigieelarve menetlemisel kõiki vajalikke otsuseid, mis tagavad Eesti liitumise Euroopa ühisraha euroga 2011. aastal,” ütles president Toomas Hendrik Ilves tänasel kohtumisel parlamendi rahanduskomisjoniga.

Riigipea kinnitas, et vaatamata tööpuuduse kasvule, välisnõudluse vähenemisele ja keerulisele riigieelarve seisule, on Eestil reaalne võimalus täita vajalikud kriteeriumid eurole üleminekuks.

“Ma loodan, et valitsus ja parlament ei jäta seda võimalust kasutamata. Samuti loodan, et vastutustunne iseloomustab kulutamist ka kohalikes omavalitsustes,” ütles president Ilves.

Riigipea hinnangul on eelarvepositsiooni vaja veelgi parandada, vaagides seejuures nii tulude suurendamise kui kulude kahandamise võimalusi.

“Ma ei nõustu nendega, kelle hinnangul aitaks eurole ülemineku püüdlusest loobumine Eestil taastada majanduskasvu. Euro on Eesti majandusliku stabiilsuse ja riikliku julgeoleku oluline tagatis. Euro lõpetab spekulatsioonid krooni devalveerimise teemal ning suurendab Eesti usaldusväärsust investeeringute sihtriigina,” lausus president Ilves.

Vaata ülejäänud fotosid SIIT.

Riigipea tunnustas poliitikuid seniste raskete ent vajalike otsuste langetamise eest: “Nii oleme suutnud vaatamata oma halvale majanduslikule olukorrale säilitada Eesti usaldusväärsuse ja tõsiseltvõetavuse. See on väga suur kapital. Oleks kahetsusväärselt rumal loobuda viimastest pingutustest.”

Riigipea kutsus rahandus- ja eelarvepoliitikat kujundades pidama silmas pikemat perspektiivi. “Eesti tänased otsused peavad probleeme lahendama, mitte neid edasi lükkama. Samaväärselt inflatsiooni- ja eelarvepuudujäägi kriteeriumiga jälgitakse ka meie võimet hoida võimalused ja kohustused tasakaalus pikema aja jooksul,” ütles ta.

President Ilvese sõnul ei saa ta heaks kiita lähenemist, kus eelarvet pidevalt parandatakse. “Tehkem kohe ja ühekorraga riigieelarve, mis arvestab kõigi võimalike riskidega,” ütles Ilves.

President kohtus riigikogu rahanduskomisjoniga, et kuulda, kuidas on parlament kavandanud 2010. aasta eelarve menetluse ning arutada kõigi fraktsioonide koostööd eelarve menetluse ajal, samuti soovis riigipea teha teatavaks enda seisukohad 2010. aasta eelarve ja riigi rahanduspoliitika kohta tervikuna.

Simson: riigieelarve pole ainult numbrid

Rahanduskomisjoni esimees reformierakondlane Taavi Rõivas nentis, et parteide vahel on eurole ülemineku saavutamise küsimuses siiski erimeelsusi ja neist informeeriti täna ka riigipead.

Keskerakondlane Kadri Simson omakorda loodab, et 2010. aastal ei tule nii palju negatiivseid lisaeelarveid nagu sel aastal. Tema hinnangul ei tohi riigieelarve tähendada pelgalt numbreid ning euro tuleb saavutada väheste “inimkaotustega” — mitte kõige nõrgemate arvelt.

Simson ütles Delfile, et tema hinnangul olid presidendi hoiatavad sõnad suunatud eelkõige valitsusparteidele.