Välja võeti 169 hääletussedelit. Mailis Reps sai 90 häält, vastaskandidaat ja erakonna esimees Edgar Savisaar 78 häält, sellega oli täidetud 50-protsendi nõue ja Mailis Reps kinnitati erakonna ametlikuks kandidaadiks.

Peale valimistulemuste selgumist õnnitles Savisaar Repsi ja ütles talle, et kui Reps saab presidendiks, siis nimetaks ta Savisaare peaministriks.

Reps ütles peale valimistulemuste selgumist, et tegemist ei olnud umbusaldushääletusega. Savisaar on pidanud juba peaaegu aasta Keskerakonnas sisevõitlust Kadri Simsoni vastu, kelle meeskonnas Reps on. Eelmisel sügisel toimunud Keskerakonna kongressil sai Savisaar Simsoni üle napi võidu.

Reps ei tahtnud kommenteerida oma võimalikku loobumist mõne teise erakonna presidendikandidaadi kasuks, et presidendi saaks riigikogus ära valida. Enne peaksid teised erakonnad oma kandidaadid lõplikult ära valima, näiteks ei ole võimalik, et Reformierakond jätkakski lõputult kahe kandidaadiga. Ta ütles, et Keskerakonnal on nüüd kandidaat paigas, algab kampaania ja Keskerakond ei karda ka valijameeste kogu.

Vaid ühe korra on varem Savisaar teisele keskerakondlasele alla jäänud, see oli siis, kui 2014. aasta europarlamendi valimistel sai Yana Toom temast rohkem hääli.

Volikogu kogunes Tallinnas Kultuurikatlas, loe blogist, mis seal päeva jooksul räägiti ja aset leidis.

Volikogu esimest poolt saate järelvaadata siit:

Ja siit teist, otsustavat osa:

Loe ka Edgar Savisaare avakõnet volikogul:

Täna Keskerakonna volikogu istungil poliitilise ettekandega esinenud Keskerakonna esimees Edgar Savisaar rõhutas, et rahva toetus erakonnale püsib kindlalt ning see on ka suurimaks tugevuseks. Ühtlasi avaldas Savisaar heameelt, et Keskerakonna volikogu koguneb Kultuurikatlas, mis on saanud Tallinna üheks populaarseimaks ürituste korraldamise kohaks.

“Võtame kokku millised on meie tugevused ja nõrkused. Alustame nõrkustest — Keskerakond ei ole ühtne, seda pole põhjust varjata,” rääkis Savisaar, “arusaadav, et kongressi eel oli võimuvõitlus. Kongressi järgselt on olukord pisut rahunenud, kuid mitte täielikult. Me töötame juba praegu erakonna kohalike omavalitsuste valimiste kampaaniaks valmis seadmise nimel. See tuleb tõsine võitlus. Palju tõsisem kui te arvata oskate ning kingitusi meile keegi ei tee. Keskerakonna konkurentide soov on meid kohalikel valimistel purustada, peate sellega arvestama. Seetõttu peame selle suvega kindlustama, et sügisest läheme edasi ühtsena. Meil on kõik eeldused võita järgmised kohalike omavalitsuste valimised. Kõik eeldused püsida Eesti poliitika esiliigas. Meie valijad ootavad meilt seda.”

Savisaar rõhutas, et kui ühtsuse puudumine on hetkel erakonna ainsaks oluliseks nõrkuseks, siis tugevusi on märksa enam. “Esiteks, rahva toetus. Meid on rünnatud ja rängalt, aga kõigele vaatamata püsib rahva toetus Keskerakonnale kindlalt. Me oleme küsitluses enamasti esimesel ja vahel ka teisel kohal. Samal ajal on IRL kukkunud alla valimiskünnise. Sotsid on alla jäämas EKRE-le ja Vabaerakonnale. Teiseks, Tallinn. See, et me saame Eesti suurimas omavalitsuses ajada oma poliitikat ja rahvale näidata, et Reformierakonnale on alternatiiv, on suur asi. Kui Reformierakond kontrolliks ka Tallinna, siis oleks tema võimuvertikaal täielik. Eesti demokraatia oleks lõplikult ümber piiratud. Omariiklus, mis Rahvarinde poolt Eestile tagasi võideti, oleks pistetud rosimannuste ja michalite poolt tasku nagu poleks midagi olnudki.”

“Mis puudutab selle valitsuse käima lükatud haldusreformi, siis selle tegelik ja ühtlasi ainus eesmärk on hävitada kohalik demokraatia. Ma olen juba korduvalt rääkinud, et erakondadele, eelkõige suurtele erakondadele on selline reform tegelikult kasulik, sest suures omavalitsuses on erakonna nimekirjaga palju lihtsam hääli koguda. Suures valimisringkonnas kaob kogukondlikkus ja kõigi valitavate volinike isiklik tundmine, mis siiani on väikeseid valdasid ilmestanud. Suure erakonna esimehena peaks ma selle üle ju rõõmustama, aga ma ei saa, sest see pole Eestile hea,” rõhutas Keskerakonna esimees.

“Kolmandaks meie tugevuseks on meie liikmeskond, mis on Eesti erakondadest kõige arvukam. Inimesi tuleb aina juurde. Ja uued inimesed tõusevad Keskerakonna esindajateks nii kohalikus kui suures poliitikas,” rääkis Savisaar, “neljandaks, meie põhimõtted. Vaadake, Keskerakonna sees on alati võideldud selle nimel, kus on piir, millest alates me peame minema kompromissile ja tegema kokkuleppeid, et jagada võimu. Mina olen selle piiri tõmmanud sinna, kus me peame reetma oma põhimõtted. Ja selline juurikas kavatsen ma olla elu lõpuni. Meie võimu nimel oma põhimõtteid ei reeda. Meeldib teile või mitte.”

Loe presidendikandidaadi kandidaadi Mailis Repsi pöördumist erakonnakaaslaste poole:

Kallid erakonnakaaslased, head toetajad, mõttekaaslased ja ennekõike sõbrad!

Soovin teid kõiki südamest tänada. Tänada nii viimaste kuude kohtumiste ja toetuse eest, aga veelgi enam teie töö ja pühendumise eest meie erakonda. Vaadates siin saalis ringi, näen ma ainult tuttavaid nägusid, kelle kõigiga olen Eestimaa eri paigus kohtunud. Meie ühiste pingutuste toel on Keskerakond Eesti suurim ja kõrgeima toetusega erakond.

Täna on meil võimalus taaskord teha ajalugu. Nagu viimasel ajal kombeks, jälgib meie tegemisi kogu Eestimaa. Meie sõnum on lihtne ja selge – ilma Keskerakonnata presidenti ei valita!
Oleme Eestimaa suurim partei ning on loomulik, et meie ridades leidub mitmeid inimesi, kes suudavad kanda presidendi vastutusrikast rolli. Täna otsustame ühiselt, kes läheb erakonna eest võitlustulle Riigikogus ja vajadusel valimiskogus.

Meie liikmed ja toetajad ootavad Keskerakonna aktiivset osavõttu presidendivalimistel. Minu kandidatuur on kantud väga paljude erakonnakaaslaste julgustusest ja üleskutsetest Eesti Vabariigi presidendiks kandideerida. Selle otsusega tõstsime Keskerakonna presidendivalimistel üheskoos pildile tõsise ja kaaluka poliitilise jõuna. Mäletate ju kõik, et veel mõne kuu eest seisnes kogu presidendivalimiste debatt arutelus, kas kõige paremini sobib presidendiks esimene, teine või kolmas Reformierakonna kandidaat. Tänaseks on olukord kardinaalselt muutunud ning seda tänu meile kõigile.

Kallid siinviibijad!

Taasiseseisvunud Eesti Vabariigil on olnud kolm väga erineva ilme ja mõjukusega riigipead. Viimane president on olnud aktiivne välispoliitiliselt, kuid ei ole soovinud ega suutnud end sisepoliitiliselt maksma panna. Selles valguses on väidetud, et välispoliitiline kompetents peabki olema presidendi A ja O. Ma ei jaga seda seisukohta! Nii on võib-olla mugav valitsuserakondadele, aga kohe kindlasti ei oota sellist presidenti Eesti rahvas.

Riigipea peab olema välispoliitiliselt kogenud, kuid sellest tähtsam on tema sisepoliitiline mõju ja autoriteet. President on midagi enamat, kui vaid ülem-välisminister. Ta peab suutma kõnetada kõiki siinseid kogukondi ja rahvuseid.

Vabariigi President on vastavalt põhiseadusele Eesti riigipea. Seetõttu oleme aastaid seisnud selle eest, et Eesti inimesed saaksid võimaluse presidenti otse valida. Eesti ei vaja riigipead, kes lepitakse kokku erakondade tagatubades ning kellega rahvas samastuda ei suuda.
Ma ei tea, miks paljud Eesti poliitikud kardavad rahva arvamust küsida, kuid mina seda ei pelga. Luban presidendiks saades algatada põhiseaduse muutmise, et anda Eesti rahvale presidendi otsevalimise õigus. Sel juhul saaks juba viie aasta pärast inimesed otse presidenti valida.
Austatud erakonnakaaslased!

Mul on olnud au seista teiega õlg-õla kõrval juba viimased 18 aastat. Ühes erakonnaga oleme arenenud meie kõik, sealhulgas mina. Teie teate mind ennekõike kui pikaaegset riigikogulast, Keskerakonna juhatuse liiget, erakonna välis- ja poliitsekretäri ning kahekordset haridusministrit.
Viimaste aastate jooksul on mul korduvalt olnud austav kohustus koostada erakonna erinevaid programme ning valimisplatvorme. Keerulistel hetkedel olen aga tihti olnud usaldusisikuks, kelle poole mure või palvega pöördutakse. Need kogemused on mind arendanud ja karastanud.
Arutelud teiega on olnud minu jaoks hindamatu väärtusega, sest sellest koorub välja kuvand sellest, mida ikkagi eestimaalased oma riigijuhtidelt ootavad. Seetõttu olen viimastel kuudel korraldanud rahvakohtumisi kõikjal Eestis ning nende käigus saanud väärt mõtteid ja ettepanekuid väga paljudelt saalisviibijatelt. Teie abiga olen ma suutnud kaardistada peamised teemad, mis on inimestele olulised. Ma tänan Teid selle eest.

Poliitikutel tuleb kõnetada nii igapäevase sissetuleku pärast muretsevaid kui ka paremini toime tulevaid inimesi. Kahjuks on Eestis väga palju kõrvale tõrjutud inimesi, kellega lihtsalt ei tegeleta. Samuti on Eestis üha süvenev ääremaastumine ja väljaränne. See on koht, kus president peab sekkuma ja olema muudatuse eestvedaja.

Keskerakonna tugevuseks on aastakümneid olnud erinevate kogukondade kõnetamine ja me peame seda veelgi jõulisemalt tegema. Suve lõpus valitav president peab andma endast kõik, et lõpetada pidev vaenu ja sõjahüsteeria külvamine. Meie huvides on ühtehoidev riik ning head ja konstruktiivsed suhted kõigi naabrite, sealhulgas Venemaaga. Pideva vaenamise ja hirmutamise asemel tuleb meil õppida võrdsel tasandil suhtlema.

Head kuulajad!

Meie president aitab tuua lauale kõik olulised teemad. Maapiirkondade ääremaastumine, sissetulekute ebavõrdsus, põllumajanduskriis, süvenev pagulaskriis ja lugematul hulgal teisi olulisi küsimusi. Tänane koalitsioon ei suuda üldse mitte milleski kokku leppida. Rääkimata nende tõeliselt oluliste probleemide lahendamisest.

Selle asemel näeme pidevalt Exceli tabelitele tuginevaid arvutusi ja reforme, millega soovitakse raha kokku hoida, kuid tegelikult suretatakse elu maal. Riigiasutused kaovad maapiirkondadest, koole suletakse, omavalitsusi sundliidetakse. Inimesed on väsinud ja pettunud reformierakondlikus poliitikas. Terve põlvkond on kasvanud üles Reformierakonna valitsusajal. Presidendil on õigus ja lausa kohustus kõigil neil teemadel oma selge arvamus välja öelda, mitte toimuvat vaikides pealt vaadata.

Saades Eesti Vabariigi presidendiks, kavatsen ma moodustada erinevate valdkondade ekspertkogud, mis aitavad kavandada Eestile parima võimaliku pikaajalise arengu. Soovin teid kõiki kaasata. Vaid üheskoos suudame üles ehitada õiglase ja tugeva Eesti Vabariigi. Tahan, et minu lapsed näeksid enda tulevikku Eestimaal.

Austatud erakonnakaaslased!

Tänane volikogu otsus on alles presidendikampaania ja suurema poliitilise protsessi algus. Keskerakonnal tuleb taas võtta initsiatiiv Eesti poliitika kujundamisel ning tänaste dogmade murdmisel. Kõik arvamusuuringud näitavad selgelt, et inimesed loodavad just meie peale.
Meil tuleb vastata inimeste ootustele ning jõuliselt üheskoos Eesti riigi ja rahva eest edasi võidelda.
Alustame sellega juba täna!