"Harjumaa veterinaarkeskus on alates 15. maist saanud neli vihjet tsirkuseelevant Medi väidetava väärkohtlemise asjus, kuid kontrollimisel ei ole need leidnud kinnitust," ütles VTA Harjumaa veterinaarkeskuse juhataja Vladimir Vahesaar.

"17. mail viisime läbi ka põhjaliku ülevaatuse, kus kontrollisime looma elamistingimusi ja tervislikku seisu. Kontrollkäigu ajal oli elevant terve, toidetud ja puudusid igasugused jäljed kehalisest väärkohtlemisest."

Vladimir Vahesaar ütles, et veterinaarkeskus on praeguseks lõpetanud kõik elevandi võimalikku väärkohtlemist puudutavad menetlused. "Oleme mõistagi valmis täiendavalt uurima, kui selguvad uued asjaolud, aga praegu neid pole," lisas Vahesaar.

Küll on Vahesaare sõnul VTA pöördunud Saksamaa veterinaarameti poole, et kontrollida vihjet varem Saksamaal tsirkuses töötanud elevandi väidetava metsiku päritolu kohta.

Nii Eesti kui Saksamaa on ühinenud CITES-i ehk Washingtoni (1973) konventsiooniga, mis keelab ohustatud liiki kuuluva metsikut päritolu loomaga kauplemise ja peab tagama, et sellised loomad ei jõua tsirkusesse. Samuti keelab vabas looduses sündinud metsloomade kasutamise tsirkustes Eesti loomakaitseseadus.

Reedel Narvas surnud tsirkuseelevant Medi maeti eile Ida-Virumaal asuva Auvere küla metsa.

Eesti loomakaitse selts ootas ametilt põhjalikku selgitust, miks ei teostatud elevandile korralikku tervisekontrolli ning ei küsitletud väärkohtlemise pealtnägijaid.

Esimese väärteoteate elevandi väärkohtlemise kohta edastas selts ametile ja politseile 15. mail. Järgnevad teated seoses elevandi kehva tervise ja päritolu kohta edastati ametile ning keskkonnainspektsioonile 23. mail, 24. mail ja 30. mail.

Samuti jõudis seltsini info, et elevant võis olla vabas looduses sündinud. Vastavalt loomakaitseseadusele on avalikel üritustel lubatud kasutada ainult tehistingimustes sündinud loomi.