Restoranis kasutatud tooraine, Hiina päritolu linnulihakuubikute laboratoorsete uuringute tulemused selguvad esmaspäeval. "Töötajatelt võetud proovide tulemused ei ole veel selgunud, kuid kui ka need osutuvad puhasteks, jääb veel sekundaarse saastumise võimalus," rääkis veterinaar- ja toiduameti peadirektor Ago Pärtel BNS-ile.

Pärteli sõnul leiti restoranis toidu käitlemisel mitmeid rikkumisi ning restoran jääb suletuks kuni salomenelloosipuhangu põhjuste selgumiseni ning leitud rikkumiste kõrvaldamiseni. "Kui asjaolud on selgunud, saab rääkida ka võimalikest sanktsioonidest," nentis Pärtel võimalikule restorani ootavale rahatrahvile viidates.

Taco Expressist nädalavahetusel alguse saanud salmonelloosipuhangu tõttu on haiglasse sattunud 19 inimest.

Salmonelloos on äge nakkuslik seedetrakti haigus, mille tekitajate allikaks on veised, sead, kanad, lemmikloomad ja närilised, kes võivad olla püsivad bakterikandjad. Haigustekitajad levivad fekaal-oraalsel teel ja põhiliselt haigustekitajatega saastatud toitude või vee kaudu, kuid neid võivad levitada ka haigusnähtudeta bakterikandjatest toidukäitlejad.

Salmonelloosi tunnused on palavik, kõhulahtisus, kõhuvalu, iiveldus ja oksendamine, mis tekivad enamasti 12 kuni 36 tundi pärast nakatumist, harvem 6 kuni 72 tundi pärast nakatumist. Tavaline haiguse kestvus on 4 kuni 7 päeva ja enamasti saadakse terveks ilma ravimeid võtmata.

2012. aasta esimesel poolaastal registreeriti Eestis 72 salmonelloosi haigusjuhtu, neist 43 juhul vajasid inimesed haiglaravi. 2011. aasta samal perioodil oli haigusjuhte 239.