ETV "Pealtnägija" kajastas, et erialaarstid ja erakliinikud saatsid kolmapäeval haigekassale, peaministrile ning tervise- ja tööministrile kirja, milles väidavad, et äsja lõppenud tervishoiuteenuse hange on totaalne fiasko, sest suure tüki 46 miljoni euro suurusest pirukast haukasid nende hinnangul riiulifirmad, vahendas ERR Uudised. Ilma suurema avaliku kärata otsustati septembri alguses hanke võitjad üle Eesti. Hankele laekus 337 pakkumist 132 kandidaadilt, aga samuti anti sisse rekordarv vaideid – 29. Seetõttu kavandatud tähtajal, 1. oktoobril uued lepingud ei jõustu. Haigekassa kinnitas saatele, et need, kes on jõudnud end enne esmaspäeva lähikuudeks erakliinikusse riigi tasustatud vastuvõtule järjekorda panna, teenindatakse seal ka ära.

Näiteks Taastava Kirurgia Kliinik on haigekassa lepingupartner veresoontekirurgia ja plastilise rekonstruktiivkirurgia ehk taastava kirurgia valdkondades. Andrus Loog on seal veresoontekirurg aastast 1993. Ta ütleb Delfile, et kuna konkreetset lepingut pole, on homsest palju küsimärke. Viimati andiski haigekassa reedel teada, et kuni uue lepingu sõlmimiseni rahastatakse nende patsientide ravi, kes varasemalt end järjekorda registreerinud. "Kohati kuni 70 protsenti patsientidest tulevad meile erakorraliselt, vajaks vältimatut abi," sõnab Loog. Ta ütleb, et näiteks võib olla põhjuseks neerupuudulikkus või insuldihaigetel unearteri ahenemine. "Patsiente on vastavalt rahvusvahelisele juhendile mõistlik opereerida kahe nädala jooksul, parem kui esimese nädala jooksul," kirjeldab ta.

Maakeeli öeldes on olukord säärane, et erakorralist abi vajavad inimesed tuleks nüüd ukse taha jätta, kuna nad pole end registreerinud. "Vanajumal ei teata ju ette – sellise isikukoodiga inimest tabab järgmisel nädalal raske haigushoog, oleks vaja abi," kirjeldab ta, kui jabur see olukord on, ette ju ootamatut haigust ei tea. "Näiteks insuldihaigeid suunatakse meile erinevatest Eesti haiglastest operatsiooni teostamiseks. Nüüd peame ütlema ei, et ei saa aidata," tõdeb Loog ja märgib, et olukord tuleneb paljuski riigihangete reeglistikkust, aga kokkuvõttes jääb kannatajaks patsient.

Täna õhtul kinnitati haigekassast Delfile, et erakorralist meditsiinilist abi pakuvad Eestis haiglavõrgu arengukava haiglad ehk HVAd, see teenus on abivajajatele kättesaadav ööpäev läbi. Veresoonte kirurgiaga tegelevad Eestis ka kolm suurhaiglat – Ida-Tallinna Keskhaigla, Põhja-Eesti Regionaalhaigla ning Tartu Ülikooli kliinikum.

Haigekassa poolt korraldatud eriarstiabi hanke eesmärk on pakkuda inimestele lisavõimalusi eriarstiabi saamiseks. "Sõltumata eriarstiabi hanke kulgemisest on inimestele abi tagatud suurhaiglates ja patsiendid ei pea muretsema, abita nad kindlasti ei jää," ütles Haigekassa partnerihalduse osakonna juhataja Marko Tähnas.

Ta selgitas, et eriarstiabi riigihankes oli üks hankes kvalifitseerimise tingimus see, et ettevõttel oleks ette näidata eelmisest aastast netokäive tervishoiuteenuste osutamisel. "Selline tingimus oli hankesse lisatud just selle eesmärgiga, et hankes ei saaks osaleda nii-öelda riiulifirmad," selgitas Tähnas.

Eriarstiabi pakkujate kohta saavad inimesed infot haigekassa kodulehel olevast kaardirakendusest ja haigekassa infotelefonil 669 6630