Lapse vanemad valisid operatsiooni tegemise kohaks Moskva, sest pidasid sealset lastekirurg Aleksandr Razumovskit parimaks seda operatsiooni sooritavaks arstiks, kirjutas TVC.ru.

Mõne nädala eest pandi Varvarale hirmus diagnoos - sapijuha arteesia, mistõttu kaasasündinud hälbe tõttu ei saa maks sappi väljutada. Kui Eesti arstid olid diagnoosi ära pannud, polnud viivitamiseks enam aega, sest operatsioon on selle vaevuse korral vaja ära teha elu esimese kahe kuu jooksul, vastasel juhul aitab vaid maksasiirdamine.

Vajalikku summat operatsiooni tegemiseks otsiti "kogu maailmast" ja see saadi kokku viie päevaga. "Me võtsime väga kiiresti vastu otsuse tulla siia, sest teadsime, et ta on parim. Me helistasime isegi Belgiasse, aga meile öeldi, et see on parim kliinik Euroopas ja et Razumovskist paremat ei ole," lausus lapse ema Ilona Andreitšikova.

Moskva Filatovski kliinikus suudetakse ainsana Euroopas avada sapiteed sapi maksast väljutamiseks laparoskoopiaga, mis tähendab, et kõhukate ei lõigata katki, vaid tehakse väikesed sisselõiked ja läbi tekkinud väikeste avauste viiakse kõhuõõnde sapijuhade avamiseks vajalikud töövahendid.

Laparoskoopia teeb operatsioonijärgse taastumise palju lihtsamaks. "Täna teeme operatsiooni, aga juba õhtul näeb laps välja väga ja väga hea, nagu midagi poleks juhtunud," rääkis Razumovski.