"Härra peaminister, ma oletan, et te olete teadlik kolmandate riikide praktikast Interpolile valeinfot anda eesmägiga organisatsiooni süsteemi kuritarvitada, et oma poliitilisi vastaseid rahvusvaheliselt taga kiusata," kirjutas Rõbatšenko oma blogis.

"Interpoli põhikirja artikkel 3 keelab organisatsioonil poliitilise iseloomuga tegusid teha. Sellest hoolimata on Valgevene endine presidendikandidaat Mihhalevitš endiselt Interpoli tagaotsitavate nimekirjas Valgevene võimude taotluse tõttu. Samuti Giorgi Targamadze, keda süüdistatakse samas juhtumis kui mind, oli Interpoli tagaotsitavate nimekirjas, kuni Mihheil Saakašvili uuris organisatsioonilt Targamadze staatuse pärast. Interpoli poolne omaenda põhikirja eiramine viib olukorrani, kus Interpol rahvusvahelise organisatsioonina toob mõnede riikide repressiivsed poliitikad rahvusvahelisele tasandile."

Ta lisas, et ei kahtle, et Eesti menetleks tema asüülitaotlust õiglaselt ja võtaks arvesse Bolotnaja väljaku süüdistuste poliitilist iseloomu, millele on viidanud ka Euroopa parlament, Amnesty International ja Euroopa Inimõiguste kohus.

"Kuid Interpoli põhikirja artikkel 3 järgi pole sellel õigust panna mind rahvusvaheliselt tagaotsitavate nimekirja ja sel juhtumil pole mul vaja asüüli, sest ma viibin Eestis seaduslikult, oman kõiki vajalikke dokumente ja suudan katta oma kulutused," kirjutas Rõbatšenko.

Kui Euroopa Liit tunnistaks poliitiliselt motiveeritud tagaotsimiskuulutusi, õõnestaks see Rõbatšenko sõnul demokraatiat Euroopa Liidus. "Kui oma kodumaalt poliitilistel põhjustel lahkuma sunnitud inimesel on risk samade süüdistustega Euroopa Liidus arreteerituks osutuda, siis mis vahet on ELil ja Venemaal?"

Lisaks ei kaitse asüül vahistamise eest. Rõbatšenko tõi näiteks Pjotr Silajevi, kes vahistati Hispaanias, kuigi Soome oli talle asüüli andnud ja ta vabanes Hispaania kohtu otsusega alles mitme kuu pärast. "Seega asüül Eestis tagab kahjuks vaid turvalisuse Eestis, kus ma selles ei kahtlegi," nentis Rõbatšenko.

Seetõttu palus Rõbatšenko Ansipit, et too kirjutaks Interpoli peasekretärile Rõbatšenko staatuse kohta aru päriva kirja. Ansipi toetus aitaks Rõbatšenko hinnangul tagada, et Euroopa Liidu liikmesriigid ei arreteeriks oma põhimõtete vastaselt poliitilistel põhjustel tagakiusatud isikut.

Rõbatšenko tagaotsimise kohta vastates soovitas Ansip eelmisel nädalal Postimehes Rõbatšenkol Eestist asüüli paluda. Rõbatšenko õpib Eestis eelmise aasta algusest saadik. Eelmisel kuul võttis Moskva kohus ta nn Bolotnaja asjas süüdistatuna tagaselja vahi alla, mis on eelduseks Interpoli kaudu taga otsimiseks.