Kui kirikut lähiajal ei registreerita, siis tuleb kirikutüli küsimus tõenäoliselt Euroopa Nõukogu Parlamentaarses Assamblees (ENPA) arutusele, kuigi Venemaa ei olnud reede õhtuks veel vastavasisulist dokumenti ametlikult esitanud, ütles esmaspäeval Eesti delegatsiooni juht Kristiina Ojuland. Venemaa delegatsioon valmistas eelmisel nädalal aset leidnud ENPA 2001. aasta istungjärgu kolmandal osaistungil ette dokumenti, millest võib lõpuks kujuneda Euroopa Nõukogu resolutsioon.

Eesti delegatsiooni liikme Sergei Ivanovi sõnul lubasid Venemaa Riigiduuma liikmed kirikutüli lahendamata jätmisel naaberriikide majandussuhete halvenemist. Ära võib jääda Eesti ärimeeste ja poliitikute vastuvisiit veebruarikuisele kõrgetasemelisele Venemaa ärimeeste ja poliitikute visiidile, mida juhtis duuma väliskomitee esimees Dmitri Rogozin, ütles Ivanov.

Moskva patriarhaadile alluva Vene õigeusukiriku juhid tegid kirikutüliga seoses eelmisel nädalal avalduse ka Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni seminaril. Kirikujuhid märkisid avalduses, et Eesti siseministeerium ei soovi juba kaheksandat aastat Moskvale alluvat õigeusukirikut registreerida, toetades Konstantinoopoli patriarhaadile alluvat Eesti apostlik-õigeusu kirikut.

Viimast korda keeldus siseministeerium kiriku põhikirja registreerimast mais. Ministeerium põhjendas oma otsust sellega, et nimekuju Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kirik ei ole selgelt eristatav teise Eestis registreeritud õigeusukiriku, Eesti Apostlik-Õigeusu Kiriku nimest.