Dusman ütles ajalehele Põhjarannik, et emotsioonid ja poliitika tuleb tegelikkusest lahus hoida. Tema sõnul ei saa vaidlustada Punaarmee vastu võidelnud veteranide õigust kokku tulla ja minevikusündmusi tähistada.

“Kui rääkida veteranide soovist, antud juhul 20. SS-diviisi veteranide soovist pidada end Teise maailmasõja lõpus Eesti vabariigi taaskehtestamise eest võidelnuteks, siis see on minu arvates nende õigus ning ma ei näe selles midagi halba ja ebaseaduslikku,” lisas ta.

Dusman meenutas, et president Lennart Meri asutatud rahvusvahelise ajalookomisjoni otsuse järgi pole fakte selle kohta, nagu oleks 20. diviis osalenud Euroopa juutide hävitamises Eesti territooriumil.

Ühtlasi möönis ta, et komisjoni järelduste kohaselt oli mõne Eesti väeüksuse tegevus Valgevene territooriumil karistusliku iseloomuga. “See on tõsine faktor ja seda ei saa eitada,” ütles ta.

Dusmani hinnangul ei ole veteranide kokkutuleku põhjal õige öelda, et Eestis tõstab pead fašism. “Palju olulisem oleks, kui Eestis tõuseks antisemitismi laine, aga seda minu arvates ei ole,” ütles ta, lisades, et on mõni hoiatav asi trükimeedias. Dusman tõi näiteks süüdistused Eesti juudi kogukonna kohta, et see toetab mingeid reaktsioonilisi ringkondi.

Ida-Viru juudi kogukonna juht nentis, et rabi Berl Lazari sõnavõtt sel teemal ei ole esimene. “Sai antud küllaltki täpne vastus, mis sisaldas Eesti juudi kogukonna, selle esinaise Cilja Laudi ja Eesti ülemrabi Shmuel Koti ümberlükkavat seisukohta Berl Lazari ebakorrektsetele sõnadele eelmisel korral,” lisas ta.

Dusmani hinnangul on valitsus andnud oma hinnangu asjaoluga, et 20. diviisi võitlejate tseremoonial ei osalenud valitsuse esindajad. “Seetõttu ei ole kindlasti kohane selles küsimuses tolmu üles keerutada,” lisas ta.

Venemaa ülemrabi Berl Lazar pöördus eelmisel kolmapäeval Euroopa Komisjoni presidendi Romano Prodi poole üleskutsega anda hinnang Eesti võimude tegevusele, mis juudivaimuliku meelest soosib kohalikke natse. “Me pole unustanud, et just need inimesed, keda nüüd nimetatakse ametlikult “vabastajateks” ja “totalitarismi vastu võitlejaiks”, hävitasid viimseni Eesti juudi kogukonna. Me pole unustanud, et Eestis asusid surmalaagrid, kus natsid ja nende kohalikud sabarakud hävitasid kümneid tuhandeid juute Saksamaalt, Tšehhoslovakkiast ja mitmest teisest Euroopa riigist. Aga nüüd püstitatakse juutide tapjatele mälestusmärke ja kuulutatakse kangelasteks,” seisab Lazari kirjas Prodile.