Tuhandelise tiraažiga, eelkõige just lääneriikide ülikoolidele mõeldud raamat jahmatab mitme väitega: näiteks kirjutatakse, et 1920. aastate alguses kaaluti väga tõsiselt kõigi Baltimaade Poola koosseisu andmist, vahendab Eesti Päevaleht.

Veel väidetakse, et Kirde-Eesti (Ida-Virumaa) elanikkond koosneb 95% ulatuses venelastest, ja see Venemaa osa anti Eestile 1920. aasta Tartu rahuga.

Muuhulgas kirjutatakse, et „Lätit, Leedut ja Eestit ei okupeeritud 1940. aastal, vaid inkorporeeriti Nõukogude Liitu kohalike kommunistide parteide ning teatud osa elanikkonna aktiivsel toetusel. Seda ei tehtud isegi Kremli initsiatiivil, vaid nende maade parlamentide palvel".

Ehkki Eestis ametlikult Venemaa järjekordset propagandateost ei levitata, sai selle otse autorilt endale teadlane Juhan Sillaste, kelle sõnul on raamatu ingliskeelset teost muudetud.

„Seest on raamat ikka täielik sõnnik," lausus Sillaste, kes andis oma hinnangust enda sõnul teada ka Simonjanile, kes olla selle peale ehmatanud, „tõenäoliselt on autor pidanud lõivu maksma Kremli vajadustel."

Varem on Simonjani peetud küllalt objektiivseks autoriks ja 2004. aastal pälvis ta ka Eesti Vabariigi Maarjamaa Risti IV klassi teenetemärgi raamatu „Venemaa ja Baltimaad" esimese osa eest.