Väljakaevamiste käigus on leitud hinnalisi müürijuppe ja kahe ilmselt Nõukogude sõduri säilmed. Selgitusteks kutsus välisministeerium saatkonna esindaja kohtumisele, kirjutab Eesti Päevaleht.

“Vene saatkond pöördus meie poole kahel korral, küsides esiteks infot leidude kohta ja nõudes teiseks väljakaevamiste peatamist,” ütles välisministeeriumi pressisekretär Lauri Matsulevitš. Ta märkis, et ministeerium ei saa enne ekspertiisitulemuste selgumist Vene saatkonnale leidude olemust puudutavat infot anda.

Matsulevitši sõnul otsustas välisministeerium pärast kahe noodi saamist Vene saatkonna esindaja kohtumisele kutsuda, et selgitada Harjumäe väljakaevamisi. Ühtlasi teatati saatkonnale, et puudub tööde peatamise vajadus, sest leiumaterjal on fikseeritud ning arheoloogid ei eelda uute leidude ilmnemist.

Esmaspäeval tulid Harjumäe arheoloogilistel väljakaevamistel välja kahe inimese säilmed, millele tehakse DNA-analüüs. Väljakaevamisi juhtiva OÜ Agu EMS arheoloog Villu Kadakas ütles esmaspäeval BNS-ile, et ilmselt on tegemist Teise maailmasõja ajal maetutega.