Samuti teatas Serdjukov, et laeva kaaperdamises kahtlustatavad on arreteeritud, vahendab AFP.

“Need inimesed… tulid Arctic Sea pardale ja nõudsid relva ähvardusel, et meeskond täidaks tingimusteta kõiki nende korraldusi,” ütles Serdjukov uudisteagentuuride andmetel president Dmitri Medvedevile.

Serdjukov lisas, et meeskond päästeti ilma tulevahetuseta ja arreteeritud on kaheksa kaaperdajat. Interfaxi andmetel on kaaperdajatest neli Eesti, kaks Läti ja kaks Venemaa kodanikud.

Uurimise käigus selgitati välja, et 24. juulil kell 22.00 Eesti aja järgi ilmus Rootsi vetes Arctic Sea parda äärde kummipaat kaheksa mehega.

Kaatris olnud palusid abi, viidates tehnilisele rikkele. Pärast pardale tulekut nõudsid nad relvaga ähvardades, et laev suunduks nende poolt määratud maršruuti mööda Aafrika vetesse. Enne seda lülitati välja laeva navigatsiooniseadmed.

Kahtlusalused asuvad Vene sõjalaeva Ladnõi pardal, kus neid üle kuulatakse.

Seoses Arctic Sea võimaliku kaaperdamisega on Soome ametivõimud esitanud Eesti õiguskaitseasutustele õigusabipalve ning Eesti on selle täitnud, teatas riigiprokuratuuri pressiesindaja Gerrit Mäesalu Delfile.

“Senine õigusalane koostöö ei ole andnud alust arvata, et Arctic Sea võimaliku kaaperdamisega võib olla seotud mõni Eestist pärit isik. Venemaa ametivõimud Eestile õigusabipalveid seoses Arctic Sea võimaliku kaaperdamisega esitanud ei ole. Eesti õiguskaitseasutusele pole esitatud ametlikku informatsiooni selle kohta, et Arctic Sea võimaliku kaaperdamisega võivad olla seotud Eestist pärit isikud. Seetõttu pole hetkeseisuga ka alust kriminaalmenetluse alustamiseks,” selgitas Mäesalu.

„Tuleb selgeks teha, kas laeval üldse oli Eesti kodanikke. Kui Venemaa avalikkusele antakse sellist infot, siis tuleks asjast teavitada ka seda riiki. Meil sellist infot praegu ei ole,“ kommenteeris välisminister Urmas Paet Eesti Päevalehele Venemaa kaitseministri avaldust.

Välisministeeriumi pressiesiosakonna teatel ei ole ministeeriumil veel ametlikku infot selle kohta, kas Venemaa kaitseministri väide Eesti kodanike kinnipidamisest vastab tõele.

Keskkriminaalpolitsei pressiesindaja Kadri Põldaru sõnul on Soome riik palunud viimastel nädalatel õigusabi seoses Arctic Sea kaaperdamisega. Abipalvete sisu aga kahjuks avaldada ei saa, kuna tegu on salastatud välisteabega. “Me ei saa teise riigi kriminaalmenetluse kohta andmeid avaldada,” lausus Põldaru Delfile.