Õpilaste hulga vähenemise tõttu võib üht osa siinseid vene koole oodata sulgemine, kirjutab Eesti Päevaleht.

Viljandi vene kool on õpilaste vähesuse tõttu lõpetanud laste gümnaasiumi võtmise. Ka Haapsalus on see vaid aja küsimus. “Õpilaste arv on siin iga aastaga vähenenud, nüüd on koolis vaid 48 õpilast,” ütles Viljandi vene gümnaasiumi direktor Argo Agasild.

Haapsalu venekeelse kooli õpilaste arv on 13 aastaga kahanenud 1000-lt 228-ni. Direktori Jüri Nõlvaku sõnul sõltub kooli tulevik lastevanematest. Tänavu esimesse klassi loodetud lastest kadus seitse eesti koolidesse.

Suurim äraliikumine algab juba lasteaeda panemisel. “Koolivahetuse tingib sageli see, et konkreetse vene kooli tulevik ei paista vanematele kuigi roosiline,” märkis haridusministeeriumi keeleosakonna juhataja Jaak Viller.

Villeri sõnul ei kaota venelased emakeelse õppe võimalust ka siis, kui kool kinni pannakse. Pigem toimub sulandumine ja kakskeelne õpe jätkub teises koolis.

2007. aastast peaks Eesti venekeelsete koolide gümnaasiumid üle minema osalt eestikeelsele õppele, kus 60 protsenti aineid õpetatakse eesti ja 40 protsenti vene keeles.