Päev enne Sotši mängude avatseremooniat Briti ajalehes The Guardian avaldatud pöördumises mõistavad maailmakuulsad kirjanikud hukka Venemaal vastu võetud geipropaganda ja jumalateotuse seadused, mis keelavad "mittetraditsiooniliste abielusuhete propaganda" ning lubavad selle eest kriminaalvastutusele võtta.

Need seadused panevad kirjanike sõnul nende kolleegid raskesse seisu ja sulemehed ei saa enda sõnutsi rahulikult pealt vaadata, kui nende kolleege ja ajakirjanikke sunnitakse ähvarduste abil oma mõtetest avalikult vaikima, vahendab The Guardian.

"Me soovitame seetõttu Venemaa võimudel tungivalt tühistada seadused, mis piiravad vaba sõna, tunnistada rahvusvahelise konventsiooniga seatud kohustusi kodanikuvabadusele ning poliitilisele õigusele - sealhulgas õigusele olla uskmatu - ja luua keskkond, kus kõik kodanikud saaksid kogeda vaba mõttevahetust," kirjutavad sulemehed üle maailma enda avalduses.

Kiri on osa organisatsiooni PEN international ülemaailmsest kampaaniast, mis võitleb sõnavabaduse piiramise vastu alates Vladimir Putini uuesti ametisse nimetamisest 2012. aastal.

Kirjale on teiste seas kirjutanud alla ka kolm Nobeli kirjanduspreemia laureaati Wole Soyinka, Elfriede Jelinek ja Orhan Pamuk ning palju tuntuid kirjanikke nagu Yann Martel, Jeffrey Eugenides, Ali Smith ja Jostein Gaarder.

Samuti on kirjale andnud allkirja kuulus Soome filmirežisöör ja stsenarist Aki Kaurismäki, ema poolt eesti päritolu kirjanik Sofi Oksanen, eesti kirjanik Rein Raud ja luuletaja, tõlkija, kirjanduskriitik ning ajakirjanik Kätlin Kaldmaa.

Kirjale on alla kirjutanud ka Venemaa üks vastuolulisemaid noveliste Ljudmilla Ulitskaja, kelle sõnul püüavad Vene võimud luua kultuuriideoloogiat, mis on sarnane Nõukogude Liidu propagandale.

Juulikuus Venemaal jõustunud mittetraditsiooniliste seksuaalsuhete propagandat keelustava föderaalseaduse alusel võidakse geipropaganda eest karistada kuni miljonirublase (22 148 eurot) trahviga.