"Piirivalvurid ütlesid mulle, et seaduse alusel on mulle ette nähtud sissesõidukeeld Vene Föderatsiooni. Siin ma siis istun hubases kohvikus lennujaama lahkumisalal ja ootan lennukit tagasi Tallinnasse," ütles Krištafovitš venekeelsele Delfile.

Peterburi Euroopa Liidu ja Venemaa ühisfoorumile saabunud Krištafovitš ütles telefoni teel BNS-ile, et ta esitas Pulkovo lennujaamas piirivalvurile kehtiva Venemaa viisaga passi, mispeale piirivalvur kutsus välja oma ülemuse ja too teatas, et Krištafovitš ei saa Venemaale siseneda. "Küllap te aimate, miks," ütles Venemaa Föderaalse Julgeolekuteenistuse esindaja Krištafovitšile.

"Mingit muud selgitust mulle ei antud," lisas Krištafovitš.

Krištafovitši sõnul pidi ta osalema kodanikefoorumil "EL-Venemaa", kus räägitakse Venemaa ja Euroopa Liidu vahel viisavabaduse kehtestamise perspektiividest.

"MTÜ-l Avatud Vabariik on Eestist ainsana kodanikefoorumi alaline liige," selgitas Krištafovits. "Täna [esmaspäeva] õhtul peaksid foorumile saabuma ka Avatud Eesti Fondi juht Mall Hellam ja Jaan Tõnissoni Instituudi juhatuse liige Andrus Villem."

Krištafovitši sõnul on Venemaa viimased üheksa aastat keeldunud talle viisat andmast. "Olen selle foorumi inimõigusterühma aktiivne liige ning hiljuti osalesin rühma istungil Tallinnas, kus pidas kõne välisminister Urmas Paet. Võimalik, et sissesõidukeelu põhjuseks oli mu aktiivsus selles valdkonnas."

Krištafovitš avaldas Venemaa võimude säärase tegevuse üle pettumust, lisades, et sissesõidukeelust oleks võidud talle ka varem teatada, kui ta alles Tallinnas viisat taotles.

Eesti välisministeeriumi pressiesindaja teatas venekeelsele Delfile, et see on iga riigi ainupädevus otsustada, keda oma riigi territooriumile lubada.