„Me kahetseme, et Euroopa Liidu noores ning demokraatlikkusele pretendeerivas riigis on täielikult ära unustatud motivatsiooni roll, ent on suurepäraselt omandatud repressiivsed ja karistusmeetodid,“ vahendas uudisteagentuur Interfax Vene välisministeeriumi pressiesindaja Aleksandr Lukaševitši sõnu, kirjutab BNS.

Ta märkis, et keegi ei vaidlusta loomulikult mis tahes riigi õigust tugevdada riigikeele olukorda, ent see tegevus ei tohi kahjustada rahvusvähemuste keelelisi õigusi.

„Keeleinspektsiooni hiljutised reidid venekeelsete koolide ja koolieelsete asutuste suhtes illustreerivad järjekordselt seda, kuidas Eesti niinimetatud integratsioonipoliitika on tegelikult suunatud mittepõlisrahvusest elanikkonna assimileerimisele,“ väitis Vene diplomaat.

Lukaševitš lisas, et „Eesti võimud ignoreerivad endiselt asjakohaste rahvusvaheliste struktuuride, kaasa arvatud ÜRO rassilise diskrimineerimise komitee, arvukaid soovitusi, mis avaldas 2010. aasta septembris arvamust keeleinspektsiooni rolli ümbermõtestamise vajadusest“.

Lukaševitš viitas samuti Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) rahvusvähemuste ülemkomissari Knut Vollebæki juunikuisele Eesti-visiidile ning avaldas arvamust, et „selle käigus antakse objektiivsed hinnangud Eesti võimude poliitikale humanitaarvallas, kaasa arvatud keeleinspektsiooni tegevusele“.