Pabriksi sõnul võttis ta venelased päev varem isiklikult vastu.

Õppustest rääkides toonitas Pabriks, et need keskenduvad kaitsele ehk olukorrale, millele NATO jõud reageerivad, kui nende liikmesriiki rünnatakse, kirjutab BNS.

Läti kaitseväe ülem Raimonds Graube täpsustas, et õppusel harjutab NATO kiirreageerimisjõudude NRF kasutamist konventsionaalse suuremahulise sõjalise rünnaku korral ning hõlmab peaaegu kõiki NATO liitlasi ja mitmeid partnereid.

"Muu hulgas harjutame otsustusprotsessi kõigis käsiliinides ja rahvusvahelises keskkonnas ning poliitiliste otsuste protsessi, et NATO teeks seda, mida ta peabki tegema," kirjeldas Gaube.

Õppusest võtab osa 6000 sõjaväelast 18 liikmesriigist, sealhulgas üle 1000 jalaväelase mehhaniseeritud üksustes, üle 40 lennuki ja üle 15 mereväe aluse. Õppuste juhtstaap asub Lätis Ādažis, õppuste taktikaline osa viiakse läbi Poolas Drawsko Pomorskie polügoonil.

Koos tsiviilpoolega panustab Eesti õppustele pea 300 inimesega. Taktikalistest üksustest osaleb lisaks mehhaniseeritud jalaväekompaniile ja Kaitseliidu miinipildujarühmale veel mereväe miinijahtija Admiral Cowan, mis kuulub NATO reageerimisjõudude alaliselt tegutsevasse 1. miinitõrjeeskaadrisse.

President Toomas Hendrik Ilves tutvus samuti koos Läti ja Leedu riigipeade ja NATO peasekretäriga Lätis Ādaži polügoonil NATO kiirreageerimisjõudude õppust Steadfast Jazz.

"NATO näitab õppusega Steadfast Jazz 2013, et me oleme valmis vastama ohtudele ükskõik millises alliansi piirkonnas ja ükskõik millise stsenaariumi korral," ütles Ilves, kes koos Läti presidendi Andris Bērziņši, Leedu presidendi Dalia Grybauskaitė ja NATO peasekretäri Anders Fogh Rasmusseniga tutvus kolmapäeval Riia lähedal Ādažis NATO ühe suurima õppusega alates külma sõja lõpust, teatas presidendi kantselei BNS-ile.

Ilves sõnas, et hoolikalt kavandatud ja pikalt ettevalmistatud Steadfast Jazz on osa NATO regulaarsete õppuste programmist ning eksivad need, kes otsivad siin sidet hiljutiste provokatiivsete sõjaliste harjutustega Zapad 2013.

"Afganistani operatsiooni lõpetamise järgselt järgmisel aastal peab NATO suurendama oma tähelepanu alliansi enda territooriumi kaitsele, sealjuures olema võimeline vastama kaasaegsetele ohtudele, ka näiteks küberrünnakutele," ütles Ilves.