Kuna Vene turist on ettevõtjatele üks tulutoovamaid, panustavad nii Tallinna kui ka ülejäänud Eesti majutus- ja meelelahutusasutused aastavahetuse pidusid korraldades üha rohkem just Venemaalt saabuvatele turistidele, kellele meeldib pidutseda luksuslikult ja selle eest ka heldelt raha välja käia. Suur osa pakette ja hotellikohti müüakse välja juba septembris ja oktoobris.

15 000 rohkem

EAS-i turismiarenduskeskuse juhi Tarmo Mutso sõnul võib sedakorda nii detsembri kui ka jaanuari jooksul kokku oodata 15 000 Vene turisti rohkem kui eelmisel aastal, kui Eestisse jõudis ja majutusasutustes ööbis üle 62 000 Venemaalt tulnud inimese. Sinna juurde tuleb lisada need, kes eelistavad hotellis ööbimisele sõprade-sugulaste lahkust, ning ühepäevareisidel ja -ristlustel viibivad turistid.

„Kui Vene inimesed kulutavad aastas reisi jooksul keskmiselt 310 eurot, siis eeldame, et aastavahetusel need kulutused on oluliselt suuremad. Ainuüksi aastavahetuspeod Tallinnas maksavad üle 100 euro inimese kohta,” rääkis Mutso.

Tüüpilised Vene turistile mõeldud aastavahetuspidude hinnad jäävad umbes 150–200 euro vahele inimese kohta, kuid leidub ka pakkumisi, mille hinnad ületavad tuhandet eurot. Näiteks vanalinna butiikhotelli Schlössle müügijuhi Anna Gvozdeva sõnul on nende kohad aastavahetuseks peaaegu välja müüdud. „Hotelli restoranis M.C Grill on planeeritud kuuekäiguline õhtusöök, moeetendus Kristina Viirpalult ning hiljem DJ Toomas Lilienthal Suite Lounge’is. Aastavahetuse õhtusöögi hind on 190 eurot inimese kohta.”

Kuulsad Vene artistid

Võimalust hotellipidudest rohkem raha välja käia pakub ka Solarise keskuse juures asuv restoran Francesco Sibio, kus 500 eurot maksva pileti eest ootab külalist viiekäiguline õhtusöök koos jookidega ning elav muusika Koit Toome ja Ljubov Uspenskaja esituses. Pooled neist, kes on endale koha broneerinud, tulevad restorani administraatori sõnul just Moskvast või Peterburist.

Nagu tavaks, korraldab Viru hotell kaks pidu: ühe venekeelse ning teise soome-, inglis- ja eestikeelse, mille pääsme saab osta 200 euroga. Viru kommunikatsioonijuhi Peep Ehasalu sõnul on venekeelne pidu täielikult välja müüdud ja huvilisel tuleb oodata seda, kui keegi oma kohast loobub. „Meie Vene külalistele on teemaks muinasjutuline aastavahetus, kus programm, teenindus ja õhtu juhtimine on venekeelsed,” selgitas Ehasalu. Olümpia hotell teeb samuti panuse Venemaa külalistele ja 600-st 130 eurot maksvast piletist on ostetud juba ligi 500. Peo teemaks on „Šampanja ja merevaik” ning eelduste kohaselt saabub 95% aastavahetuse külalisi just Venemaalt.

Kuid Vene turistidele mõeldud peod ei toimu ainult Tallinnas. Näiteks Narva-Jõesuus asuv Meresuu spaa kutsub (või õigemini kutsus, sest kohad on peaaegu välja müüdud) venelasi enda juurde kohe kolmeks-neljaks päevaks. Selle aja sisse jääb ka aastavahetuspidu, mille peaesineja on laulja Irina Ponarovskaja. 109 toast on veel pakkuda ainult mõni standardtuba, kuid sviidid, mille eest tuleb inimese kohta välja käia 769 eurot, on kõik juba broneeritud.



VÕIDAVAD TRANSPORDIFIRMAD

Lisarongid ja -lennud

Külaliste kohaletoomiseks annavad oma panuse ka GoRail ja Tallinna lennujaam. Nii Moskva kui ka Peterburi vahet sõitvaid ronge täiendatakse lisavagunitega, mõnel juhul saab rong juurde lausa kümme vagunit. Peterburi rong sõidab tippkoosseisus välja viie vaguniga, tavapäevadel on neid kolm. Samuti on oodata erironge, mille täpne arv on veel teadmata. Lennukiga pääseb Moskvast Tallinnasse peale Aerofloti lendude ka kolme Orenburg Airlinesi tšarterlennuga.