Inimõigustekeskuse juristi Mstislav Russakovi sõnul on 1994. aastal Venemaa ja Eesti vahel sõlmitud kokkuleppe kohaselt siin elavatel Vene sõjaväepensionäridel tõepoolest õigus saada ainult ühe riigi pensioni, vahendab infoportaal Lenta venekeelset ajalehte Molodjož Estonij.

Lepingu sõlmimise ja ratifitseerimise hetkel arvestati Nõukogude-Vene sõjaväe staaži koos Eesti pensioniga, kuid 2000. aastast vastavalt riigikogus vastu võetud seadusemuudatustele otsustati, seda perioodi enam arvesse mitte võtta.

Sel tulemusena tuli Vene sõjaväepensionäridel valida kahe pensioni vahel — kas Nõukogude-Vene sõjaväepension või erruminekust alates arvestatav Eesti „tsiviilpension“. Mõnda aega said teise variandi valinud pensionärid ka Vene pensioni, kuid hiljem Eesti pool lõpetas raha maksmise neile, kes saavad ka Venemaalt raha.

47 sõjaväepensionäri, kes läbisid edutult kõik Eesti kohtuinstantsid, otsustasid anda oma õiguste kaitseks hagid Strasbourg’i Euroopa inimõiguste kohtusse. Kaebustes kinnitatakse, et Eesti võimud rikuvad Euroopa inimõiguste konventsiooni, mis garanteerib vara kaitse ja keelab diskrimineerimise.