"See on päris kindel, et NATO töötab oma õppustel välja stsenaariumi sõjaks Venemaaga," kommenteeris sõjandusekspert Igor Korotšenko vene Delfile Poolas toimuvat NATO suurõppust Steadfast Jazz.

NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen väitis, et õppuste eesmärgiks oli näidata, et NATO hoolitseb sõja korral oma liikmete eest ning et õppused ei ole Venemaaga sõja harjutamiseks. "Samas oli stsenaariumis kirjas "rünnak Eesti naabrile Botniale"," ütles Korotšenko.

Eksperdi sõnul tähendab see, et Venemaad nähakse agressorina ja harjutatakse tema agressiooniga hakkama saamist ja tema ründamist. "NATO peasekretär peaks oma avaldustes olema rahustav, kuid on selge, et õppustel on Venemaa suhtes agressiivne iseloom ning seal harjutatakse reaalset stsenaariumi, kuidas saada hakkama vaenuliku Venemaaga".

Korotšenko sõnul on stsenaariumis kirjas "illegaalsete relvastatud inimeste ülestõus Kaliningradi oblasti ja Valgevene pinnal".

Küsimusele, kuidas peaks Venemaa neid õppusi hindama, vastas Korotšenko, et NATO õigus kollektiivkaitsele määrab õppuste iseloomu, mida NATO läbi viib. Samas on õppused tema sõnul konfrontatsioonilise ja provokatiivse iseloomuga.

"Kavandatakse täpselt, milline on NATO riikide ja USA reageerimisjõud rünnakuteks ka Venemaa vastu. See on kõik väga negatiivne," sõnas Korotšenko.