Asjast teatas saatkonna esindaja Aleksei Pozdnjakov, vahendab Interfaks.

Otsuse põhjust vene diplomaadid ei nimeta. Pozdnjakovi väitel teeb diplomaatiline missioon päeva jooksul pressile avalduse, milles tehakse selgeks saatkonna seisukoht.

Ametlikust ümbermatmistseremooniast keeldusid osa võtmast ka Teisest maailmasõjast osa võtnud Tallinna sõjameeste ühenduse liikmed, teatas ajakirjanikele organisatsiooni esindaja Vladimir Stepanov. Tema sõnul võidaks üritusel viibimisest aru saada kui „nõustumist sellega, mida tehti pronkssõduriga”.

Vene saatkonna esindaja teatas samas, et diplomaadid ja veteranid osalevad langenud sõduritele korraldataval hingepalvusel, mis peetakse pärast ametlikke sündmusi.

3. juulil maetakse siselinna kalmistule kaheksa või üheksa punaarmeelase säilmed, kes olid varem maetud Tõnismäele. Täpne maetavate arv sõltub sellest, kas ühe hukkunu, seersant Stepan Hapikalo lähedased jõuavad DNA ekspertiisi abil tõestada oma sugulust ning sõduri säilmed endaga viia.

Eesti võimud on andnud sugulastele üle kolme hukkunud säilmed. Kaitseministeerium on teatanud, et ka pärast siselinna kalmistule matmist on võimalik punaarmeelaste säilmeid ekshumeerida ning sugulastele üle anda.