Programmi rahastamiskokkuleppe allkirjastasid Euroopa Komisjoni ja Venemaa esindajad mullu 18. novembril Stockholmis, vahendas BNS.

Eesti, Läti ja Venemaa piirialade vahelist koostööd toetava programmi kogueelarve on 73,08 miljonit eurot (üle 1,14 miljardi krooni), millest 47,77 miljonit eraldab Euroopa Komisjon, 9,4 miljonit eurot Eesti ja 15,9 miljonit Venemaa.

Abikõlblikes piirkondades hakatakse ellu viima sotsiaalse ja majandusliku arengu ühisprojekte, keskendudes sealjuures väikestele ja keskmise suurusega ettevõtetele, ettevõtlusele ja kaubavahetusele, transpordiküsimustele, info- ja sidetehnoloogiale, tehnoloogiale, teadusuuringutele ja turismile.

Piirkonnad asuvad lahendama ühiseid probleeme, mis on seotud keskkonna, looduskaitse, taastuvenergia, kultuuri ja ajaloolise pärandi kaitsega. Kodanikuühiskonda kaasavate projektide ning kultuuri, hariduse, tervishoiu ja spordi valdkonna ettevõtmistega pööratakse erilist tähelepanu inimestevahelisele koostööle.

Eesti-Läti-Venemaa programmi ühine juhtorgan hakkab tegutsema Läti regionaalarengu ja kohalike omavalitsuste ministeeriumis. Ühine juhtorgan vastutab programmi igapäevase töö ja finantsjuhtimise eest.

Juhtorganisse kuuluvad iga osaleva riigi esindajad, kes otsustavad ühiselt programmi juhtimise üle, kiites muuhulgas heaks näiteks töökava ning programmi vahendite mahu ja eraldamise.