Ekspertide hinnangul võib radarijaam olla seotud ka Soome lahe põhja plaanitava gaasitoru turvamise ja Venemaa üldise sõjalise kohaloleku suurendamisega Läänemerel, vahendas ETV24 Aktuaalset kaamerat.

Kuigi Moskva kinnitusel on radarijaama rajamise eesmärk igati rahumeelne, teeb selle paigutamine 40 kilomeetri kaugusele Soome ja 55 kilomeetri kaugusele Eesti rannikust need riigid rahutuks. Põhiküsimus on, millised radarid Suursaarele paigutatakse.

Balti Venemaa uuringute instituudi direktori Vladimir Juškini hinnangul võib tõenäoliselt tegu olla kolmanda jaamaga ahelas, mis peaks täitma augu Loode-Venemaa õhu-kosmosevaatlussüsteemis. Hiljuti ehitati sellised jaamad Peterburi lähistele ja Leningradi oblastisse Lehtusesse. Märksa ohtlikum Eesti julgeolekule oleks aga Suursaare osalemine teises, väljapoole suunatud süsteemis.

Enam-vähem keset Soome lahte asuv ja suhteliselt kõrgele üle merepinna ulatuv Suursaar on radarile igati soodne asukoht, võimaldades jälgida lisaks õhuruumile ka kogu Soome lahe akvatooriumi.