Leningradi oblasti kohaliku väljaande 47news.ru andmetel mehed kas ei märganud jõel riigipiiri tähistanud poisid või oli nende vahistamine Eesti vastus kaitsepolitseinik Eston Kohveri Eesti-Vene piirilt Venemaale viimisele.

Viru maakohus otsustas mõlemad mehed uurimise ajaks vahi alla jätta. Esimene neist on 64-aastane Mihhail Suhošin ja teine 54-aastane Aleksandr Ladurov Gatšinast Peterburi lähedal.

Mõlemad mehed töötasid kogu elu KGB valitsussidevägedes, mida varem nimetati FAPSI-ks ja mis praegu on osa Föderaalsest Kaitseteenistusest FSO, mis tegeleb riigijuhtide kaitse ja neile turvatud valitsusside tagamisega.

Viru ringkonnaprokuratuuri teatel vahistati kahtlustatavad, kuna kohus leidis, et on olemas vahistamise alused - kahtlustatavatel puudub Eestis alaline elukoht, mistõttu on oht, et nad hakkavad kriminaalmenetlusest kõrvale hoidma ja võivad pakku minna.

Kriminaalmenetlust alustati karistusseadustiku paragrahvi alusel, mis käsitleb transpordivahendiga Eesti kontrolljoone ebaseaduslikku ületamist politseiametniku peatumismärguande või käsu eiramisega. Süüdimõistmisel näeb seadus ette rahalise karistuse või üheaastase vangistuse.

"Prokuratuuril ei ole tavaks kommenteerida kahtlustatavate isikuandmeid ning nende taust ei oma tähtsust ka antud kriminaalasjas," ütles Viru ringkonnaprokuratuuri pressinõuniku ülesannetes töötav Carol Merzin Delfile.

Suhošini väimees Aleksandr lausus väljaandele, et Eesti võimude versioon piiririkkumisest ei vasta tõele. Tema sõnul oli kinnipidamise tunnistajaks Gatšina sõjaväeosa nr 28677 "Punane kasarm" jahiselts "Jahimehed ja kalamehed" juht Aleksei Derjabin. Just sellesse baasi sõitsid kinnipeetud üsna tihti.

"Ta ütles, et ronis kaldale, kui märkas eestlaste kaatrit. Meie omad püüdsid kala mõned meetrid poidest meie poolel. Kaatrit nähes otsustasid nähtavasti minna veel kaugemale meie kalda poole. Isegi ankru lõikasid läbi. Aga eestlased sisenesid meie territooriumile ja laevapardaga tõukasid paadi oma poolele. Näha oli, et see tekitas suuri laineid," lausus Aleksandr.

Suhošini abikaasa Tamara sõnul käis ta mees Laduroviga kalal tihti, üks-kaks korda kuus. Nad lahkusid kodust reede õhtul ja pidid tagasi tulema pühapäeva õhtuks. Pühapäeval aga helistati talle ja öeldi, et mees on vahi all. Rohkem tal infot pole.

Venemaa Narva konsulaadi konsul Ljubov Zabinjaki sõnul käis Jõhvi arestimajas olevate meestega kohtumas asekonsul Daniil Prilepin. Zabinjaki sõnul ei suutnud ta meenutada viimast korda, mil oleks vahistatud piiririkkumises kahtlustatud Venemaa kodanikke, kuigi piiririkkumisi tuleb vahel ette.

"Me püüame teha kõik võimaliku nende vabastamise küsimuse lahendamiseks," lausus Zabinjak.

Peterburi linna ja Leningradi oblasti FSB piirivalveteenistuse versiooni kohaselt sisenesid kaks meest kümme meetrit Eesti vetesse ja peeti seal kinni. Nad märkisid eraldi ära, et kui varem karistati taoliste rikkumiste eest Venemaa kodanikke trahviga, siis nüüd on märke sellest, et Eesti on minemas välja märksa karmima karistuse ehk vangistuse peale.

Väljaanne oletas, et kahe endise eriteenustuse töötaja vahistamine võis olla vastus Eston Kohveri vahistamisele, mis Venemaa väljaande sõnul toimus Eesti-Vene piiril Venemaa poolel Pihkva oblastis. Just seda väidab Kohveri kohta Venemaa.

Venemaa väljaanne istutas oma artiklisse ka ühe lõigu luurajate vahetamisest filmist "Surnud hooaeg".