Poliitikateaduste doktor Tatjana Poloskova kirjutas nädalalehes Rossiiskije Vesti avaldatud artiklis „Kes kaupleb Venemaa huvidega Baltikumis?“, et Venemaa ja USA suhete laialt reklaamitud „reset’i“ taustal on viimastel kuudel silmnähtavalt aktiviseerunud Venemaa pragmaatiline poliitika Baltimaade suhtes, vahendas ERR-i uudisteportaal.

"Veel paari-kolme aasta eest vandusid Vene saadikud, et ei istu eestlastega läbirääkimiste laua taha, kuni nood ei ole lõpuni uurinud kriminaalasja Dmitri Ganini tapmise kohta Pronksiöö traagiliste sündmuste ajal Tallinnas. Aga nüüd, täpselt neil päevil toimus Venemaa Föderatsiooni riigiduuma kõigi näitajate järgi „triumfaalne“ reis Tallinna. Kaisutused eestlastega ja täielik üksmeel kõigis põhimõttelistes küsimustes, mida meie duuma daamid demonstreerisid, pani Venemaa kaasmaalased tõsiselt muretsema, kas ei koida vahetusena piirilepingule allakirjutamise eest territoriaalsed järeleandmised Eestile?“ kirjutas Poloskova.

Politoloogi arvates ei võta ükski Vene poliitik selliseid titaanlikke pingutusi ette isegi suhete ümberlülitamise nimel ja sellises kiirkorras lihtsalt niisama. Ta oletab, et keegi üritab Balti riikides välja pigistada maksimaalset kasu nii transiidi kui ka varjatud teenuste arvelt, kindlustades endale ja oma partneritele Venemaa ja Balti riikide suhete konfliktitu arengu ka edaspidiseks, kui ta oma kõrgest toolist ilma peaks jääma.