Eile Niinisalos alanud Soome-USA ühisõppused on huvi tekitanud Vene meedias, kus on avaldatud mitu artiklit Soome saabunud USA sõdurite kohta, vahendas Ilta-Sanomat.

Mitu artiklit on teatanud, et Yle avaldas esmalt uudise, et ameerika sõdureid Soome tänavapildis näha olema ei saa. Õppuste juhiabi, kolonelleitnant Pekka Purtonen ütles Ylele, et selle põhjuseks on pingeline ajakava.

Venemaa meediakanalid tõlgendasid Purtose sõnu aga teisiti. Näiteks uudisteagentuur Interfax tõlkis tema sõnu sedasi: "Kuna ameerika sõdurid on tekitanud ühiskonnas vastuolulisi reaktsioone, ütles ta, siis on ebatõenäoline, et kohalikud elanikud näevad ameerika sõdureid tänavatel."

Vene riiklik telekanal NTV kirjeldab samuti, kuidas ameerika sõdurid väldivad Soomes avalikus kohas liikumist. "Tuleb märkida, et ameerika sõdurid põhjustasid Soome ühiskonnas vastuolulisi reaktsioone, mis on põhjus, miks USA sõdurid ei kavatse liikuda tänavatel, vaid elavad ainult väljaõppe alal."

Sama põhjust nimetas USA sõdurite tänavapildis mittenägemise kohta mainekas majandusleht Kommersant.

Niinisalo Arrow-16 õppusel osaleb umbes 2300 Soome ja umbes 160 ameerika sõdurit ja sadu sõidukeid. Ameeriklastega on kaasas muuhulgas paarkümmend soomustatud transpordivahendit Stryker.

Vene meedia on uudistes kajastanud ka Eestis täna alganud lahingõppust Kevadtorm, kus osalevad mitme NATO riigi sõdurid. Soomest osaleb õppusel Ilta-Sanometi andmetel kolm kaptenit koos personaliga.

Telekanal Dozhd teatas lahingõppust kajastades, et Soome eesmärk on saada NATO liikmeks. Samuti viitas Soome leht, et Vene telekanali uudisest ei selgunud, kui väikesel määral Soome õppusest osa võtab.

"Õppusest võtavad osa sõdurid kümnetest NATO riikidest. Peale Eesti ja Balti riikide saabub sõjaväelasi ka Ühendkuningriigist, Ameerika Ühendriikidest, Saksamaalt, Poolast, Prantsusmaalt, Kanadast, Soomest ja Hollandist. Kokku osaleb umbes kuus tuhat inimest," tsiteeris leht Dozhdi uudist.