Kaitsepolitsei süüdistusega riigivastases kuriteos kohtu alla antud Allan Hantsom (24), Sergei Vassetškin (23) ja Sergei Seleznjov (30) eitasid neile esitatud süüdistust.

Kolmiku ideeline juht ning Vene Rahvusliku Ühtsuse (VRÜ) Eesti regionaalse organisatsiooni liige Hantsom eitas rahvustevahelise vaenu õhutamist ning tema mõttekaaslased Seleznjov ja Vassetškin selle ettevalmistamist.

Hantsom ütles kohtule, et nende väljaantud infolehe Kolovrat eesmärk oli tutvustada Venemaa poliitilisi arenguid ning näidata Eestis elavatele venelastele vene ajalugu ja õigeusku objektiivselt.

Kolovrati kolmes numbris ilmunud artiklid kirjutas erinevatele materjalidele tuginedes enda sõnul Hantsom. Seleznjov kirjutas ühe artikli integratsioonist ning töötas välja lehe kujunduse. Vassetškin kogus enda sõnul artiklite jaoks ajalehtedest, raamatutest ja internetist materjali.

“Otsisin erinevat materjali nii Eestis ilmuvast Den Za Dnjomist kui ka Nedelja Vesti Pljusist,” tunnistas Vassetškin kohtule.

Hantsom märkis, et lehenumbrid rahastati ise ning väljastpoolt selleks abi ei saadud.

Kaitsepolitsei süüdistuse järgi tekkis Hantsomil mõni aasta tagasi idee luua Eestis ebaseaduslikult tegutseva Vene Rahvusliku Ühtsuse regionaalne häälekandja Kolovrat.

Infolehe eesmärgiks oli levitada Eestis teavet Venemaal tegutseva vene marurahvuslasi koondava organisatsiooni VRÜ tegevuse ja ideede kohta.

Kolovratis kujutasid kohtualused Eestit kui iidset venelastele kuuluvat territooriumi ning eestlasi kui reeturlikke, vägivaldseid, autundeta ja juute ning venelasi vihkavaid inimesi.

Lingvistiliste ekspertiiside järgi kasutasid Hantsom, Vassetškin ja Seleznjov Kolovrati numbrites juutide ja eestlaste kohta korduvalt halvustavaid väljendeid ja epiteete.

Samuti ei pääsenud otsesest sõimust Kolovrati artiklites tšetšeenid, keda nimetatakse üllitistes bandiitideks, bandeks ja barbariteks.

Tartu ülikooli filosoofiateaduskonna vene ja slaavi filoloogia osakonna spetsialistide tehtud lingvistilise ekspertiisi kohaselt sisaldasid Kolovrati numbrid oma sisult ja vormilt rahvuslikku ja poliitilist vihkamist ning otseseid üleskutseid vägivallale ja diskrimineerimisele.

Hantsom, Seleznjov ja Vassetškin jaotasid ligi 2000 trükitud Kolovrati numbrit oma klubi liikmete kaudu Eesti linnades tasuta laiali.

Eesti kodanikust Hantsomi on varem kriminaalkorras karistatud vara tahtliku hävitamise eest. Kuriteo toimepanemise ajal töötas ta Tallinna vanglas eelvangistusosakonna inspektor-korrapidajana.

Seleznjov ja Vassetškin on Venemaa kodanikud ning töötasid kuriteo toimepanemise ajal ühes aktsiaseltsis valvuritena.

Süüdimõistmisel kohtus ähvardab mehi rahatrahv, arest või kuni üheaastane vanglakaristus.

Kohus jätkab Hantsomi, Seleznjovi ja Vassetškini kohtuprotsessi 13. märtsil tunnistajate kuulamisega.