18. aprillil 2013 aastal riigikogus heaks kiidetud erakooliseaduse muudatuste kohaselt võib erakooli, kus õppekeeleks on muu keel peale eesti
keele, asutamise kinnitada kohalik omavalitsus, kui selleks on olemas valitsuse luba. Mingeid otsustamise kriteeriume aga kirjas pole.

"See võib põhjustada ja põhjustab juba vastuvõetud otsuste venitamist valitsuses endas ja faktiliselt põhjustab põhiseaduse sätete saboteerimist, kus on sätestatud, et õppekeele rahvusvähemuse õppeasutuses valib õppeasutus," kirjutasid pöördumise autorid Ilvesele.

"Vene lapsed valdavad eesti keelt a priori kehvemini kui eesti lapsed. Seepärast ühesuguste eesti keele nõudmiste kehtestamine nii vene õpilastele eesti keeles kui ka vene keele õppeplaanide eesti õpilastele, on diskrimineerimine. Seega on ühesuguste õppeplaanide, eesti keeles nõudmiste nii vene õpilastele kui ka eesti õpilastele kehtestamine, –diskrimineerimine," lisasid pöördumise autorid.

MTÜ „Vene Kool Eestis“ hinnangul rikuvad seadusemuudatused põhiseaduse paragrahve 37 ja 12, mis puudutavad vastavalt kooli õigust valida oma õppekeelt ja rahvusvähemuse diskrimineerimise keeldu keele alusel.

"Vene rahvusvähemuse tahe soovida õppida vene keeles gümnaasiumites, mis oli ka osaliselt heaks kiidetud eesti kogukonna esindajate poolt, kajastus ka 35 841 kogutud allkirja näol, mille me andsime Teile üle 1. juunil 2012 aastal. Allkirjad said Teie poolt edasi suunatud haridus- ja teadusministeeriumi, mis omakorda eelistab otsusega venitada."

"Lähtudes ülaltoodust ja juhindudes põhiseaduse paragrahvidest 46, 81 ja 107, palume, riigikogu poolt 18. aprillil 2013. a. vastuvõetud otsus (343SE) „Erakooliseaduste muudatused“ jätta väljakuulutamata, kuna muudatused on vastuolus põhiseadusega ja palume nimetatud seadus tagastada riigikogule uueks aruteluks ning otsuse vastuvõtmiseks," kirjutasid pöördumise autorid.