MTÜ juhatuse liige Andrei Lobov märkis ülikoolidele saadetud pöördumises, et lõpetajatele nende oma emakeeles sisseastumiseksamite võimaldamine demonstreerib ülikoolide valmisolekut teenida teadust, valides inimesi õppima nende teadmiste, mitte aga keeleoskuse alusel.

Teiselt poolt aga arvestab selline samm tema sõnul koolilõpetate aktuaalseid vajadusi.

Vene Kool Eestis leiab, et ei tohi lubada mõistete "keele tundmine" ning "aine tundmine" segiajamist.

"Kuna eesti keele valdamise eksami tulemust juba arvestatakse sisseastumisel, mitteemakeelse eksami organiseerimine muus aines tähendab õigupoolest topeltnõuete esitamist andakatele õpilastele, kelledel võib eksami sooritamise ajal olla puudu praktikast kutsealasest eesti keelest ja terminoloogiast ning seega asetatakse venekeelsed koolilõpetajad Eesti kõrgkoolidesse sisseastumisel ebavõrdsesse seisu," seisab pöördumises.

MTÜ viis koolilõpetajate seas läbi ka küsitluse. Kõigi eksamite lõikes ületas vene keeles eksameid sooritajada soovijate arv 91 protsenti. Kõige rohkem eelistasid küsitletud sooritada vene keeles eksamit füüsikas – tervelt 136 inimest 143 küsitletust.

Oma vastustest kirjutasid õpilased veel, et riigis, kus on puudu headest eesti keele õpetajatest, on võimatu korralikult sooritada eksamit eesti keeles.

Õpilaste arvates võib eksamikeel kardinaalselt mõjutada eksamite tulemusi, kuna esikohale tõuseb eesti keele, mitte aga selle õppeaine valdamine, milles eksam sooritatakse.

Ühe vastaja hinnangul on vene lastele eksamite sooritamine eesti keeles sama kui eesti lapsed sooritaksid eksameid inglise keeles. "Kui ei ole võimalik saada konsultatsiooni ega võimaldata tõlkmisel abistavat isikut, siis see asjaolu mõjutab olulisel määral eksamitulemust," leidis teine vastaja.

"Kuigi ma valdan hästi eesti keelt, ei ole ma siiski kindel, et mõistan täiel määral eksamil pakutavate ülesannete formuleeringut," kahtles üks vastajatest.

Üks õpilane tõi näiteks bioloogia, mida neile õpetatakse eesti keeles. "Ma ei ole kahe aasta jooksul peaaegu midagi selgeks saanud. Seda ainet peaks õpetama vene keeles, kuna me õpime teda eesti keeles ainult hindele, teadmised aga puuduvad," leidis ta. "Kui ma sooritaksin eksamit vene keeles, siis saaksin 10-20 palli rohkem."

Ülikooliseadus näeb ette, et ülikoolid võivad kehtestada erinevatele rühmadele erinevad sisseastumisnõuded.