Haridus- ja teadusministeeriumi keeleosakonna nõunik Tõnu Tender ütles, et vene keel on üheksakümnendate aastate keskpaigast iga aastaga järjest populaarsemaks muutunud ning tõrjunud kõrvale saksa keele, kirjutab Postimees.

Eesti koolide vene keele õpetajate seltsi esinaise ja Kristiine gümnaasiumi vene keele õpetaja Malle Link tõi aga välja, et õppimishuvi tõusmisest hoolimata on vene keele tase koolides madalam.

Üks suur probleem seisneb Lingi sõnul õpikutes, kus ei käsitleta elulisi teemasid. Õpikus õpetatakse end tutvustama, rääkima Peterburist, Tallinnast ja oma perekonnast. Kuid laps ei õpi teed küsima ega piletit ostma.

Vene keele riigieksamit valivad Lingi sõnul vaid vene kodudest pärit noored.

Gustav Adolfi gümnaasiumi vene keele õpetaja Anne Reinsalu rõhutab: „Peterburis on head õpikud välja antud, aga neid ei luba ministeerium kasutada.”

Haridusametnik Tõnu Tender arvab, et olukorda parandaks see, kui vene keelt õpitaks koolis A-keelena, inglise keel võiks aga olla B-keel. Kuna inglise keel meid kõikjal ümbritseb, jääb see lastele peaaegu iseenesest külge, usub Tender.

Kristiine gümnaasiumi inglise keele õpetaja Annela Laht polnud aga Tenderi ettepanekuga nõus.

“Inglise keel on väga vajalik ja kindlasti ei peaks seda vähem õppima, ilma selle keeleta ei saa isegi enam hotell Olümpiasse koristajaks,” märkis Laht. Ta lisas, et ka riigieksami tase inglise keeles vastab juba erikoolide tasemele, mistõttu tuleks selle keele õppimist koolides kindlasti sama innukalt jätkata.