Markov tunnistas oma abilise, kelle nime ta avalikustada ei soovinud, sooritatud küberrünnakuid üles teisipäeval toimunud Moskva ja Washingtoni vahelisel videokonverentsil, kus keskenduti 21. sajandi informatsioonisõdade tehnoloogiatele ja meetoditele, kirjutab oma Eho Moskvõ blogis saate moderaatoriks olnud Nagriz Asadova.

Nimelt küsis ajakirjanik moodsate infosõdade tehnoloogiaid käsitleva foorumi käigus ameeriklasest IT-spetsialistilt James Lewiselt muu hulgas, et miks sealses meedias süüdistatakse alati Venemaad küberrünnakutes teiste riikide valitsuste lehekülgedele. Nii oli 2007. aastal Eesti puhul ja ka mõni kuu tagasi kirjutas Los Angeles Times vene häkkerite rünnakust USA kaitseministeeriumi vastu.

Lewis tegi selle peale nalja, et Washingtonis loomulikult süüdistatakse alati kõiges Hiinat ja Venemaad, ning tunnistas seejuures, et selliste rünnakute päritolu on väga raske tõestada. Samas selgitas ta, et Eesti võimudel oli siiski ilmselt põhjust pidada Venemaad rünnaku taga olevaks.

Seejärel esines Markov aga ootamatu avaldusega: "Eesti küberrünnaku küsimuses ... rahunege, selle rünnaku tegi minu abi," ütles Markov, "ma ei ütle tema perekonnanime, sest tal võivad tekkida probleemid viisade saamisel".

"Vot see on ülestunnistus," jahmatas USA ekspert. Mõlemas saalis järgnes närviline naer.

"Ta tegi seda puhtalt juhuslikult," selgitas Markov. "Ta oli sel ajal ühes tunnustamata vabariigis. Oli 9. mai, Eesti valitsus oli oli läinud natside toetamisega väga häbematuks ... ja nemad istusid ja rääkisid: "On vaja neile fašistidele midagi halba teha. Ja otsustasid minna sisse ... ja selle blokeerida. Mingi käsu korras seda ei tehtud. Isegi kui nad selle ära olid teinud ... nad ei teadnud, mida edasi teha. Olid pühad, nad ei saanud kedagi telefoni teel kätte. Nad helistasi minule ja rääksiid: Sergei Aleksandrovitš, mida nüüd teha? me blokeerisime Eesti leheküljed. Me ei tea, mida nüüd teha! Mia räägin: ja mis siis?Andke sellest uudisteagentuuridele teada, et nad teaksid. "

Markov võttis küberrünnakud kokku järgmise mõttega: "Tuleb välja, et tegemist oli lihtsalt kodanikuühiskonna reaktsiooniga ja muide, seda on järjest rohkem ja rohkem."