Ühes Narva koolis, kus kolm eksperimendis osalejat õpivad, korraldati maikuus üritus, kuhu kutsuti ka õpilaste nooremad vennad ja õed. Ürituse lõpupoole rääkis noorsoopolitsei pedofiilia probleemist. Politsei näitas videot Varvara Ivanovaga juhtunust ning me mälestasime kadunukest vaikse minutiga.

Pärast seda rääkis politseinik ja lastepsühholoog pedofiilide kõige levinumatest meelitamistrikkidest ning ka sellistest, mille peale tavainimene ise tulla ei oska. Kui laps juba teab, kuidas võõraste inimestega käituda, ei aita see pedofiilide meelitamise vastu täielikult.

Pärast üritust küsisime politseinikult luba eksperimendi korraldamiseks. Meile vastati – tehke, mida tahate, juhul kui räägite eksperimendis kaasatud lastevanematega läbi.

Me otsustasime alustada juunis, kui suuremal osal koolilastest algas vaheaeg. Meie eksperiment kestis täpselt ühe kuu. Selle aja jooksul külastasime kuute laste mänguplatsi Ida-Virumaal. Meie eksperimendile aitasid kaasa kolm isa, üks vanem naisterahvas, ühe eksperimendis osalenu 14-aastane õde ja labradori retriiveri kutsikas.

Alustasime eksperimendiga Jõhvi linna keskväljakust. Otsustasime seal rääkida viie lapsega. “Sööt” oli tavapärane: kommid, kutsikas ja abiküsimus. Lastevanemad väitsid, et nende võsukesed teavad kõike ja ei tule meiega kusagile. Küll aga nõustusid vanemad minema eraldatud paika ja eksperimenti jälgima.

Vahejuhtum jahmatas meid! Ühe tunni jooksul, mil lastevanemad olid kadunud, suutsime ühe lapse kaasa meelitada kommidega, teisega proovisime trikki kutsikaga (tule, näitan sulle, kus on veel veel selliseid armsaid kutsikaid) ning üks laps nõustus täiskasvanuga kaasa minema, et teda aidata. Ainult kaks last viiest keeldusid. Üks viimastest võttis välja telefoni, et emale helistada, teine tüdruk pöördus ühe noore ema poole, kes lähedal seisis, et talle võõrast rääkida. Äratusid kahtlused - ema, kellele laps kahtlasest inimesest kurtnud oli, ei uskunud võõra juttu eksperimendist ja ähvardas kutsuda politsei. Kui kahtlane tüüp ühele teisele lapsele kommi pakkuma läks, tõstis noor ema jälle pead ning tema ja eksperimendis osaleja vahel tekkis tuline vaidlus.

Järgmisena otsustasime kontrollida Jõhvi piirkonda, Säästumarketi poe ümbrust. Stsenaarium: teismeline tüdruk palus kaksikutest poistel ära päästa kolm kassipoega. Viie minuti pärast olid 12-aastased poisid lahtise uksega keldri juures, kus end peitis üks eksperimendis osalevatest isadest, kes mängis pedofiili.

Eksperiment jätkus Tammiku väljakul, tuntud ka “ämbliku” nime all. 10 minutit pärast ühe 11-aastase tüdruku meelitamist, oli ta lõpuks nõus ühte tagaõue kaasa minema vanema naisega, et aidata pakid taksost maha tõsta. Autojuht mängis eksperimendis laspseröövija rolli. Naist aidates ei küsinud laps näiteks, miks pole autokatusel takso ikooni jne.

Sillamäel külastasime kahte paika. Gagarini tänava maja tagaõues kutsus 4-aastane tüdruk väga nutikalt “kriminaaliks” inimest, kes teda endale külla kutsuda tahtis. Tüdrukuke rääkis, et tema isa töötab politseis ja küllakutsuja avaldas ju koha, kus ta elab – isale pole mingi kunst süüdlane vangi panna!

Küll aga linnaväljaku pargi mänguplatsil sai koerte abiga meelitada kohe kaasa kolm last: 9-aastase tüdruku ja kaks poissi, üks neist 5- ja teine 7-aastane. Vempu “taksoga” jäid uskuma 11-aastane poiss ja 10-aastane tüdruk. Viimased “ohvrid” viidi ära laste mänguväljakult ja nende vanemad ei pannud seda isegi tähele.

Narvas Lipovka ujumisrannas õnnestus kommide abil “varastada” 5-aastane tüdruk, koerte pärast tulid kaasa kaks 7-aastast venda. Linnaväljakul ei tulnud meie rõõmuks viiest lapsest kaasa mitte ükski. Küll aga tekitavad eksperimendi üldised tulemused hirmujudinaid.

Politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Olja Kivistik ütles Vene Delfile, et ei kiida noorte eksperimenti heaks, sest see võib olla ohtlik nii lastele kui ka eksperimenteerijatele endile.