Kindlasti peaksid esmaspäeval kolmepäevasele visiidile saabuma Tjumeni oblasti asekuberner Oleg Zaruba ja Jamali Neenetsi autonoomse ringkonna asekuberner Aleksandr Kim. Võimaluse korral oodatakse Tallinna ka Venemaal mõjukamate regiooniliidrite hulka kuuluvat Tjumeni kuberneri Vladimir Jakuševi ja Venemaa presidendi Uurali ringkonna eriesindaja asetäitjat Aleksandr Beletskit.

Kui Jakušev tõepoolest Tallinna saabub, oleks ta pärast Eesti-Vene poliitilisi suhteid rikkunud 2007. aasta aprillisündmusi esimene Venemaa kuberner, kes Eestit külastab.

Koos Lääne-Siberi külalistega saabuvad Eestisse Vene pankade ja elektrooniliste lahendustega tegelevate asutuste esindajad, keda ootavad Tallinnas kohtumised e-riigi akadeemias, riigi infosüsteemide arenduskeskuses, sertifitseerimiskeskuses ja ID-kaarte valmistavas trükikojas.

Visiidi Venemaa-poolne korraldaja, üks Peterburis elektroonilise valitsuse loomist nõustava valitsusvälise organisatsiooni juhte Igor Iljuhhin ütles, et idee Eestist kogemusi hankida tekkis pärast seda, kui Eesti e-riigi akadeemia juht Arvo Ott esines eelmisel aastal Tveris temaatilisel konverentsil.

„Paljud sealsed osalejad sõitsid sama ala kogemustega tutvuma Singapuri, kelle esindaja samuti esines, aga osa oli väga huvitatud Eesti kogemusest — on huvitav vaadata, kuidas üks endine NSV Liidu osa on üle läinud Euroopa standarditele,” rääkis Iljuhhin.

Elektroonilise valitsemissüsteemi loomine on üks Venemaa presidendi Dmitri Medvedevi lemmikteemasid — ta loodab elektrooniliste teenustega vähendada korruptsiooni ja pühendas sellele teemale märkimisväärse osa ka oma viimati parlamendile peetud aastakõnest.

Refereeritud artikli täistekst Eesti Päevaleht Online’is