Ajaleht Trud kirjutas neljapäeval, et Venemaa suhted Balti riikidega kujutavad endast umbsõlme, mida pole sugugi lihtne lahti harutada.

Kirjutise autorite sõnul toimub tänapäeva Lätis “järjest endiste SS-laste kogunemisi” ning Hitleri-Saksamaa poolel sõdinud mehed on “ausse tõstetud”.

“Läti võimude vaikival nõusolekul toimusid Waffen SS-i veteranide ja metsavendade järjekordsed kokkutulekud,” kirjutas Trud. “Nendel natsionalistlikel üritustel kõlasid ettepanekud Teise maailmasõja tulemused uuesti läbi vaadata ning nõuti 700.000 Lätis elava venekeelse inimese väljasaatmist,” kirjutas ajaleht.

Edasi kuulutas Vene ajaleht mingitele allikatele viitamata, et “okupeeritud aladel Balti natside poolt toimepandud kuriteod ületavad oma mastaapidelt ja ohvrite arvu poolest mitmekordselt stalinlike küüditamiste tulemusi”.

Trud kirjutas, et Eesti vähendab ajalookäsitlustes oluliselt Saksa okupatsiooni ajal “eestlastest karistussalklaste käe läbi tapetute arvu ning seniajani varjavad SS-mundrit kandvad aukodanikud oma verist minevikku”.

Samas kaitses ajaleht Balti rahvaste genotsiidis osalenud tšekiste ning sõjakuritegudes süüdi mõistetud punapartisane.

“Selle asemel, et endiste SS-laste kogunemised ära keelata, on Tallinn ja Riia asunud antifašiste taga kiusama, initsieerides sõjaveteranide ja nõukogudeaegsete korrakaitsetöötajate vastu kohtuprotsesse,” märkis Trud.