„Mulle tundub, et president Ilves on kas väsinud või on ta nakatatud mingisugusest fatalismist. Meenutage tema kõne esimesi lauseid, kust ta teatas, et me oleme mingisuguses keerises ja me ei suuda seda mõjutada,“ rääkis Veidemann R2 saates "Ülekuulamine".

Ta lisas, et president oleks pidanud käituma vastupidiselt ja julgustama, sest eestlased on alati hakkama saanud. „President ei ole oma tõelist presidentaalset nägu veel välja kujundanud või ta ei ole tahtnud seda teha,“ leidis Veidemann.

Teise saatekülalise, endise õiguskantsleri Allar Jõksi hinnangul on presidendi poliitikaks olnud see, et demokraatlikud institutsioonid toimiksid, diilitamist ei toimuks, klannimajandust oleks vähem ja parteide rahaasjad oleksid selged. „Iseasi, kas tal on see õnnestunud piisavalt jõuliselt. Jõulisust saab hinnata tulemuste järgi. Ma arvan, et president ei ole veel ammendanud kõiki võimalusi ja viies käik on sisse lülitamata. Võib olla praegu ei ole olukord veel piisavalt halb,“ rääkis Jõks.

Veidemanni sõnul oli presidendi aastapäevakõnes kõige nõrgem koht see, kus ta kõneles kollektiivsest vastutuse võtmisest, tehes sellega ülekohut suurele osale rahvast. Allar Jõksi arvates ei ole absoluutne tõde presidendi kõnes kõlanud väide, et nendes riikides, kus poliitikat tehakse tänaval, majanduses otsuseid enam ei tehta.

Selline väide välistab Jõksi arvates tänavademokraatia. „See, et lähevad mõned aknad, on demokraatia eest väike hind. Mina siiralt ootan, et Eesti inimene, see, kes netikommentaaris salvab, tuleb tänavale ja ütleb, et talle ei meeldi see, kuidas erakonnad oma rahakotti ei lasknud puudutada,“ teatas Jõks.

"Ülekuulamises" hindasid Veidemann ja Jõks president Ilvese senist poliitikat ja kirjeldasid oma nägemust, milline võiks olla tema poliitika seoses lähenevate valimistega.