Kolmapäeva õhtul internetiaadressil looduskalender.ee käivitunud reaalajas kulgeva otseülekande loomisel osalenud Gennadi Skromnov ütles, et ürituse eesmärk on tutvustada vaatajaile lähemalt metsaelu ja metsloomade käitumist, kirjutab Eesti Päevaleht.

Nii oli loodushuvilistel juba üleeile õhtul pimeduse saabudes võimalik jälgida, kuidas seitsmeliikmeline metsseakari kostitas end söögiplatsil hea ja paremaga. Kuna pilti saadab ka heli, võis arvuti taga istudes kuulda, kuidas notsud metsavaikuses teravilja kallal häälekalt matsutasid.

Tavaliselt hakkab metsarahvas söögiplatsile hämaruse saabudes tulema ning seepärast on ülekandepildi saamiseks “söökla” kahe proÏektoriga valgustatud.

Peale metssigade on veebikaamera vahendusel ennast näidanud rebane, metskitsed ja isegi kährikud, kes peaksid tegelikult praegu mõne kännu all hoopis talveund magama. Päeval aga käivad platsilt matti võtmas ümberkaudsed tihaste, urvalindude ja pasknääride salgad.

Kohalik jahimees Mait Siimson käib loomade kaamera ette meelitamiseks platsi nisu, odra ja kartulitega katmas. “Nisu on sigadele maiuspala — see noolitakse alati viimse terani ära,” märkis Siimson, kelle sõnul võivad söögiplatsil end veel näidata põdrad ja isegi soojaga talveunest virguvad mesikäpad. “Öise valgustusega on aga loomad juba harjunud.”

Nii pilt kui ka heli jõuab loomade söögiplatsilt vaatajate arvutitesse mobiilside kaudu ning ülekandele leidsid tehnilise lahenduse EENeti ja Kerneli spetsialistid. Tegijate plaanide kohaselt peaks otseülekanne kestma kevadeni, mil loomadel on loodusest taas külluses kehakinnitust võtta.