Kahjuks on avaldatud info ebatäpne, mistõttu oleme pidanud rehabilitatsiooniasutuste esindusorganisatsioonina vajalikuks antud teemat täpsemalt selgitada.

Sotsiaalkaitseministri määrusega seatud nõudeid teenuste dokumenteerimisele ja bürokraatiale ei vähendatud, vaid need lisati spetsialistide poolt osutatava teenuse aja sisse.

Kuni juuli lõpuni kehtinud määruse lisa alusel oli võimalik sotsiaalse rehabilitatsiooni teenusena osutada juhendamist, tulemuste hindamist ning pereteenuseid. Augusti alguses jõustunud määruse lisas toodud teenuste loetelus eelpool nimetatud teenuseid ei kajastu, kuid neid tegevusi tuleb tegelikult vastavalt nõuetele edasi teha. See tähendab, et eelpool toodud teenused hakkavad sisalduma spetsialistide poolt osutatavates individuaal- ja grupiteenustes.

Selgitan, mida see täpsemalt tähendab. Varasemalt juba kasutati ettevalmistuse, järeltöö ning dokumenteerimisele kuluvat aega olenevalt teenusest, teenuse saaja sihtgrupist ja teenuse osutajast keskmiselt 5-15 minutit teenuse tunni kohta. Kliendi jaoks tähendas see, et 60-minutilise individuaalteenuse ajal tegeles spetsialist temaga umbes 45 minutit.

Kõrvaltvaatajale võib see ajakulu olla arusaamatu, kuid kui kliendile osutatakse teenust, siis enne teenuse osutamise algust tutvub spetsialist kliendi dokumentidega, vajadusel suhtleb teiste spetsialistidega, kavandab planeeritava tegevuse, valmistab ruumi teenuseks ette, valib vajalikud vahendid ja teenuse osutamise järgselt korrastab ruumi. Paraku võtab see kõik aega ning need tegevused on arvestatud ettevalmistusena ja järeltööna.

Pärast igat teenuse osutamist tuleb lisaks veel täita kirjalikult andmestik, kus kajastub teenuse nimetus, maht, eesmärk, teenuse osutaja jms info. Nüüd kui lisanduvad kontakttunni sisse veel juhendamine ja tulemuste hindamine võib 60-minutiline teenus kliendi jaoks tähendada isegi ainult 30-minutilist otsest kontakti spetsialistiga.

Ühtlasi kaotati teenuste loetelust ära pereteenused, mis olid oluliselt kallimad kui individuaalteenused. Minister toob näidetena ainult individuaalteenuse hinna tõusu aga ei maini pereteenuste loetelust välja jätmist. Individuaalteenuse tunnihind küll tõusis, kuid see ei ole ainult spetsialisti töötasu vaid sisaldab ka vahendeid, seadmeid, tööruumiga seotud kulusid, erialaseid koolitusi, tervisekontrolli jne. Näiteks sotsiaalkindlustusameti poolt koostatud kulumudelis on tegevusterapeudi brutotunnihind 6,85 eurot. Ministri soovitus spetsialistide töötasu 20-30% tõsta on kohatu.


Tegevusterapeudi teenus

Teenuse
kood

Teenuse
tunnihind EUR kuni 31.07.18

Teenuse
tunnihind EUR alates 01.08.18

Muutus %

Individuaalteenus

2003

21,69

22,08

1,80

Pereteenus

2018

37,96

-100,00

Grupiteenus

2016

7,20

8,26

14,72


Sotsiaalkindlustusameti kodulehel on toodud sotsiaalse rehabilitatsiooni teenuse selgituses, et teenuse kaudu inimene ja pere õpivad, kuidas saada igapäevaselt hakkama terviseseisundist tingitud erivajadustega. Lastele teenust osutavad asutused jätkavad kindlasti ka tulevikus tööd peredega teenuse kvaliteedi säilitamiseks (pereteenuse osutamist).

Perenõustamine tuleb jõustunud määruse lisa alusel kirja panna teiste teenustena. Pereteenuste kaotamisega on Eesti rehabilitatsiooniasutuste liit varasemalt nõustunud, sest pereteenuste sisu oli segaselt kirjeldatud. Sotsiaalministeerium on määruse kooskõlastamisel andnud sotsiaalkindlustusametile ülesandeks võtta ette pereteenuse täpsem kirjeldamine, mille järgselt on varasemalt lubatud need eraldiseisva teenusena taastada. Nüüd sellest isegi enam ei räägita.