Petrov, kes on olnud Eestis suursaadikuna ametis alates 15. oktoobrist, andis täna siin oma esimese pressikonverentsi. Meedia esindajad kutsuti saatkonda suhete hoidmise eesmärgil ning väidetavalt mitte mingi kindla teema pärast, vahendab venekeelne Delfi.

"Meie kohtumine ei ole mingi sensatsioon. Ajakirjanikega koos töötamine - see on saatkonna üks alustegevusi. Me oleme sellisteks kontaktideks valmis," rääkis Petrov.

Ajakirjanikel oli aga loomulikult täna Venemaa uuele suursaadikule küsimusi. Näiteks päriti piirilepingu kohta.

Petrov vastas, et Eesti-Vene piirilepe võib olla oluline moment omavahelistes suhetes. "Selgelt defineeritud piiri olemasolu on parim vastus neile, kes süüdistavad meid agressiivsetes kavatsustes Eesti suunas. Me oleme piiri tugevdamise, mis ka tegelikult aset leiaks poolt ning siin pole mingeid väärarusaamasid," rääkis Petrov ja lisas, et piirileppe ratifitseerimine võib olla heaks alguseks paljude teiste omavaheliste probleemide lahendamisele.

Rääkides riikide omavaheliste viisa ja kodakondsusega seotud probleemidest ütles Petrov, et see on samuti tõsine küsimus. Petrov viitas, et mõningatel juhtudel on viisade ja kodakondsuse taotlemisel olnud möödarääkivusi, kuid kinnitas, et nemad omalt poolt kaaluvad igat juhtumit enne otsuse tegemist tõsiselt. Samuti kaaluvad nad tõsiselt ka esitatud kaebusi.

Venemaa uuelt suursaadikult küsiti ka Eesti ja Venemaa vahel kehtestatud sanktsioonide võimaliku lõpetamise ja selle tulemusel kaubandustrendide tõusu kohta.

"Me usume, et mida varem sanktsioonid tühistatakse, seda parem mõlemale poolele. Sanktsioonide tee ei vii kuhugi. Selle kohta on näiteid palju. Mitu aastat on hoitud näiteks Kuuba režiimi vastu sanktsioone? 50 või rohkem? Selle tulemusena on pooled jõudnud arusaamisele, et sa pead minema koostöö teed mööda ja sellest on tingitud ka otsus taastada saatkondade omavahelised suhted. See on üks näide. See puudutab täielikult Venemaa suhteid Euroopa Liiduga. Seal on konkreetseid arve, mis näitavad, kui palju kahju on sanktsioonid põhjustanud mõlemale poolele, sealhulgas Eestile. Nende tühistamine oleks parim mõju kahepoolsetele suhetele," rääkis Petrov.

Vaata ka venekeelset videot intervjuust suursaadikuga: