Liit esines teisipäeval avaldusega, milles väljendas vastuseisu ideele rajada kõigile Eesti vabaduse eest hukkunutele memoriaal.

“Mõistes eesti rahva ajaloo kogu keerukust, kui fašismijõudude ja Hitleri-vastase koalitsiooni koosseisus sattusid teine teisele poole rindejoont ka vägivaldselt mobiliseeritud Eesti elanikud, tõmbame me siiski natsismi poolehoidjate ja selle vastaste vahele selge joone,” seisab avalduses.

Nad meenutasid, et peaminister Juhan Parts kutsus hiljuti parlamendiparteide esindajaid arutama ühise mälestusmärgi ideed, lisades, et Keskerakonna kohtumisel mitteosalemine viitab võimalikule ühiskonna lõhenemisele selles küsimuses.

Liit manitses Eesti valitsust hoiduma rutakast tegutsemisest ja lisas, et mälestusmärgi püstitamise peaks heaks kiitma kogu rahvas, kultuuritegelased, kunstnikud ja arhitektid, mitte ainult erakondade esindajad.

“Avaldame ühiskondliku organisatsiooniga protesti ühismonumendi üle kiirustades otsustamise vastu ja tuletame meelde, et SS-diviisides sõdis inimesi, kel oli üsna vähe ühist Eesti vabastamise ja eestlaste vabadusvõitlusega,” toonitavad dokumendi autorid.

Liidu esimees on Arnold Meri, sinna kuuluvad Andrei Zarenkov ja Uno Laht, koostööd on lubanud teha Georgi Bõstrov, Vladimir Velman, Mihhail Stalnuhhin ja Samuel Golomb.