Komisjoni liige Külliki Kübarsepp (Vabaerakond) avaldas sotsiaalmeedias oma nördimust kivistunud ja harjumuspäraste aruteluvormide üle, kus erinevad osapooled kuulatakse küll ära, kuid arutelu ega analüüsi ei järgne. Kübarsepa sõnul on tänane juba teine pöördumine kahe nädala jooksul, mis prügikasti lükati. 

"Täna kuulas komisjon kollektiivse pöördumise "iseseisva piirivalve taastamise asjus" asjaomaseid ameteid. Eelmisel nädalal olime ära kuulanud pöördumise esitajad. Tänane istung oli emotsionaalne. Öeldi, et pöördumise esitajad on esitanud valeväiteid ning kõik on enam-vähem heas korras. Piir on kaitstud ning julgeolekuohtu meil ei ole. Aastatetagune otsus politsei ja piirivalve kokku panna oli õige. Palgad on tõusnud ning pidevalt hangitakse uusi vahendeid igapäevaseks tööks," vahendas Kübarsepp istungil kõlanud väiteid.

Kübarsepa sõnul leidsid koalitsioonisaadikud pärast 2,5 tundi kestnud kuulamist, et kohe tuleb ka otsus vormistada. "Olin hämmingus. Märkisin, et oleme küll ära kuulanud erinevad osapooled, kuid meil ei ole piisavalt infot, et analüüsida ja vastavalt kujundada komisjoni lõplik seisukoht pöördumise esitajate poolt välja toodud probleemidele. Komisjon leidis, et ei ole õige PPA struktuuris teha muudatusi. Piir on kaitstud. Jah, on teatud kitsaskohti, millega tuleb tööd teha, kuid üldjoontes tänane olukord rahuldab. Mina ja Kaskpeit jäime eriarvamusele," sõnas Kübarsepp.

Erakondade rahastamise vähendamise teemal sama saatus

"Asi on ju põhimõtteline. Sisuliselt on järjekordne kollektiivne pöördumine prügikasti lükatud. Sama juhtus eelmisel nädalal erakondade rahastamise vähendamise teemaga. Kuulatakse ära erinevad osapooled, kuid sisulist arutelu ega analüüsi ei järgne. Seadus annab palju võimalusi, kuidas teemat põhjalikult käsitleda, aga koalitsiooni arust on kindlaim tee algatus prügikasti saata. Uustulnukana olen hämmingus ja rahulolematu," märkis Kübarsepp.

Kübarsepa sõnul tuleb kiiremas korras selgeks mõelda, milleks riigikogu kollektiivseid pöördumisi üldse teha laseb. Samuti, kas ja kuidas saavad tegelikult kodanikud riigijuhtimises probleemidele tähelepanu pöörata ning nende elluviimisel kaasa aidata. 

"Ei ole ju mõistlik asju jõumeetodiga tagasi lükata, vaid argumenteeritult vaielda, arutleda, otsida kas või kompromissi. Aga ei, eelmisel nädalal saadeti prügikasti üks algatus, nüüd teine. Tuhandeid allkirja andnuid vaadeldakse kui ullikesi, sest karavan läheb ju edasi. Koalitsioonierakonnad suplevad rahas, mida nad ise riigilt võtavad ja arvavad seepeale veel, et kõik nende senine tegevus on väljaspool kriitikat," leiab pettunud Kübarsepp.

"Igatahes, olen nördinud. Ootan kivistunud ja harjumuspäraste aruteluvormide ümbervaatamist."

Iseseisva piirivalveameti taastamine on üks Vabaerakonna soove.