Rahvarinde valitsuse omaaegsed ministrid Raivo Vare ja Tiit Vähi võrdlevad ajalehes Pealinn taasiseseivuse valitsuse ja tänase valitsuse tööd ning toonast kriisiolukorda praegusega, kirjutab ajaleht Pealinn.

“Leian, et taasiseseisvumisaja valitsus pidi palju rohkem rabelema kui praegune — tal lihtsalt ei olnud võimalik vooluga kaasa minna,” meenutab toonane Savisaare valitsuse riigiminister Raivo Vare.

“Võimalikke ette tulevaid olukordi pidi ette nägema ja vastavalt käike planeerima. Meil oli toona vaja saavutada tulemus ja pidime tegutsema efektiivselt. Toimus pidev sisuline strateegiate kujundamine ja paindlik juhtimine — seda oskust tänasel valitsusel ei ole.”

Toonane transpordiminister, hilisem peaminister ja praegune ettevõtja Tiit Vähi tunnistab, et see oli kõige keerulisem ja otsustavama periood Eesti iseseisvumise ajaloos ning valitsus Edgar Savisaare juhtimisel sai oma ülesannetega ülihästi hakkama. Vähi ise oli pärast 1990. aasta märtsis toimunud valimisi Savisaare kõrval teine peaministri kandidaat.

“Teadsin, et Edgar Savisaar oli tollal parim kandidaat peaministriks,” meenutab Vähi. “Sellepärast nõustusin kandideerima ainult tingimusel, et Edgar läheb parlamendi ette esimesena. Kui Savisaar peaministriks sai, pistsin oma peaaegu valmiskirjutatud programmkõne transporidimisteeriumi kabinetis seifi ja olin rõõmus.”