Politsei süüdistab Sergei Botšarovit (18) liikluseeskirjade rikkumises, kuigi poiss oli rikkumise ajal hoopis koolis saksa keele tunnis ning temalt varastatud juhiluba oli poolteist kuud tagasi kehtetuks tunnistatud, kirjutas Eesti Päevaleht.

“Politsei ju teadis, et luba on kehtetu,” ütles Mustamäe humanitaargümnaasiumi 12b klassi õpilane Botšarov. “Ma ei saa aru, miks pean nüüd mina oma aega ja raha kulutama, kohut käima ning tõestama, et ma pole süüdi.”

Augustis varastati Botšarovil trollis sõites alaealise piiratud õigustega B-kategooria juhiluba. Noormees teatas sellest politseile ja autoregistri Tallinna büroole, mis tunnistas loa kehtetuks.

Novembri alguses teatas politsei Botšarovile, et talle on määratud liikluseeskirjade rikkumise eest trahvi ning et poiss saab oma juhiloa politseist kätte, kui on trahvi ära maksnud.

Liikluspolitsei teatel sõitis Botšarov 10. oktoobril Tallinna lennujaamast renditud Balti autoliisingule kuuluva Mazdaga Vilmsi tänaval punase fooritule ajal üle ristmiku. Liikluseeskirjade rikkumine oli ka see, et piiratud õigusega juhiloa esitanud isiku kõrval polnud vähemalt kaheaastase sõidustaažiga juhti.

Rikkumist märganud politseipatrull pidas auto kinni ning nõudis juhilt dokumente. Roolis istunud mees esitas politseile Botšarovi kehtetuks tunnistatud juhiloa, mille politsei trahviotsuse langetamiseni hoiule võttis.

Määratud kuupäeval kedagi politseisse otsuse tegemise juurde ei ilmunud ning politsei langetas otsuse tagaselja. Kohe kanti rikkumine ka Botšarovi isiklikule kaardile.

Noormehele trahvi määranud Tallinna liikluspolitsei komissari Villu Vane sõnul ei saa politsei otsust tühistada ning soovitab poisil asi kohtusse anda. “Meie ei saa enam midagi muuta,” lausus Vane. “Otsuse saab tühistada ainult kohus.”

Vane ütles, et politseil on raske vahet teha, kas juhiluba kuulub inimesele, kes selle esitab. “Vaadake milline mustvalge tahmapilt seal on,” ütles komissar. “Siilipeaga noormehi on palju ja kõik nad paistavad sellisel pildil ühte nägu.”

Vane sõnul ei saa politsei ka kohapeal kontrollida, kas juhiluba on kehtetuks tunnistatud või mitte.

Balti autoliisingu autorendi projektijuht Liina Lee sõnul teavad nad täpselt, kes neilt 10. oktoobril auto rentisid, kuid rendilepingu järgi pole neil õigust seda avaldada. “Võin öelda vaid niipalju, et Botšarov see ei olnud,” lausus Lee. “Saame selliseid andmeid avaldada vaid politseile, kuid seni pole nad meie poole pöördunud.”