Nimelt alustab politsei varahommikul kell 4 õppust, kus harjutatakse relvastatud kurjategijate kinnipidamist ja ohu kõrvaldamist. Õppuse stsenaariumi kohaselt tuleb politseil samal ajal reageerida mitmele erinevale sündmuskohale Tallinnas ja Harjumaal.

"Harjutame olukorra lahendamise kõiki osi ehk siis seda, kuidas esmasele teatele reageeritakse, jõude kaasatakse, info liikuma saadakse ning erinevates kohtades tegutsevaid meeskondi suunatakse. Lisaks relvastatud kurjategijate kinnipidamisele harjutame ka kannatanute evakueerimist, kiirabi ja haiglate kaasamist ning meedikute tegevust kannatanute abistamisel," selgitas PPA valmisoleku ja reageerimise büroo juht Marti Magnus.

Õppus Kalarannast Linnahallini

Õppuse peamine harjutusala on Kalaranna tänava ja mere vahele jääv piirkond Tööstuse tänavast kuni Linnahallini. Võimalikult reaalsete tingimuste tekitamiseks kasutab politsei õppusel imitatsioonivahendeid ja pürotehnikat. "See tähendab, et õppuse ala lähedal on alates varahommikul kella neljast kuulda pauke ja plahvatustele sarnanevat heli. Samuti on kaasatud helikopter, et operatsiooni õhust toetada. Korraldame õppuse varahommikul, et võimalikult vähe häirida linnaliiklust ja palume vabandust müra pärast, mis õppusega kaasneb," sõnas Magnus.

Kuna politsei kasutab õppusel pürotehnikat ja plastikkuule, sulgetakse ohutuse huvides kogu õppuse ala. Alates öösel kella kolmest kuni hommikul kella kümneni on seoses õppusega piiratud nii sõidukite kui ka jalakäijate ligipääs Kalaranna ja mere vahelisele alale ning Kalaranna tänav on liiklusele suletud. Samal ajal toimub õppus ka Harku ja Murru vanglas Harkus ning Tallinna kordonis Süsta tänaval – seal õppusega liikluspiiranguid ei kaasne, kuna tegu on kinniste territooriumitega.

Õppuse planeeritav lõpp on hommikul kella 9 ajal ning liiklust hakatakse Kalaranna tänava juures avama vastavalt sellele, kuidas harjutus lõppeb. Samas tuleb politseil peale harjutust piirkond üle kontrollida, et sinna ei jääks pürotehnikat või vahendeid, mis võivad põhjustada ohtu. Ohutuse tagamiseks palub politsei harjutuse ajal õppuse piirkonda uudistama mitte tulla.

Kokku osaleb suurõppusel ligi 400 inimest ning täpsemalt saame õppusel läbi harjutatud stsenaariumitest rääkida juba homme, kui õppus on lõppenud.