„Mõte tuli sellest, et meedias kirjutati, et neil pole midagi teha ja nad mängivad iga päev jalgpalli,“ ütles Aare Rüütli. „Siis ma mõtlesin, et kui midagi teha ei ole, siis kas nad äkki tahavad appi tulla, kuna meil oli inimesi vaja. Tegelikult tuli küll välja, et nad teevad ka muid asju peale palli mängimise, õpivad eesti keelt ja nii edasi, aga nad tahtsid ise tulla.“

Vao pagulaskeskuse juhataja Jana Selesneva sõnul suutis keskus kiiruga organiseerida kaks autot, millega läks kadunud Karli otsima kokku kümme keskuse Ukraina, Sudaani, Kuuba, Albaania, Eritrea ja Inguššia päritolu elanikku, lisaks kaks keskuse töötajat. Tegelikult oleks tulla tahtnud rohkemgi, aga kiiruga ei jõutud lihtsalt rohkem autosid leida. Ulvi küla ümbruse läbi kammimises osales kokku 45 inimest, kadunud Karli siiski ei leitud.

Aare Rüütli sõnul on tõenäone, et eakas mees läks 19. juuni õhtul hääletama ja sai auto peale. Ulvi küla piirkonnast ja ka Karli varasema kodu juurest ei leitud ühtegi jälge. „Kõige olulisem olekski praegu leida üles autojuht, kes ta peale võttis,“ ütles Rüütli.

Kadunud Karli leidmisel palutakse jätkuvalt abi

Kui kellelgi on infot kadunud Karli asukoha kohta, palutakse neil kindlasti selle kohta otsijatele teada anda Aare Rüütli numbril 5242776. Karl on lühikest kasvu, kõhna kehaehitusega ja tal on hallid juuksed. Hooldekodust lahkudes oli tal seljas punase-mustaruuduline flanellist pluus, jalas tumesinised dressipüksid ning mustad jalanõud. Mees liikus kepi abil.

Jana Selesneva sõnul oli pagulaste tagasiside otsingutes osalemisele positiivne: „Üks Sudaani päritolu noormees küsis veel, et miks nii vähe inimesi väljas oli. Seletasime siis, et paljudel on nädalavahetuse päevad, mida ei taha tuulde lasta või tahetakse tasu. Selle peale ta üllatus, et kas raha kaalub siis inimelu üles. Et oleks ikkagi normaalne, et sajad inimesed tuleksid kokku ja tegeleksid sellise asjaga.“

Kadunud inimeste otsingutel võivad pagulased tulevikus osa võtta ka mitte ainult Lääne-Virumaal, aga kaugemalgi, ütles Aare Rüütel.