“Olen ise üksik laps. Kuigi elan linnast väljas, saan ma ise tal abis käia ja poest süüa tuua, aga ta vajab nüüd juba ööpäevast jälgimist,” rääkis Kaie Lõoke, miks ta otsib oma emale hooldekodukohta, kirjutab Eesti Päevaleht.

Tema sõnul ei ole mõtet ema ka enda juurde elama võtta, sest päeval oleks ta ikka üksi. “Ma ei saa ennast ju töölt lahti võtta!” ütles ise kahte last kasvatav naine.

Mustamäel elav ema on üle elanud insuldi, tal on suhkurtõbi ja Parkinsoni tõbi. “Kodus kukub ta pidevalt kokku, kord tänaval kukkudes tuli kiirabi. Haiglas öeldi, et tal on südame rütmihäire,” kirjeldas Lõoke. Lisaks on ema ühest silmast kae tõttu pime.

Mustamäe linnaosavalitsus lükkas aga Lõokese taotluse tagasi, leides, et vanainimene ei vaja veel hooldekoduteenust. “Taotlus ei ole põhjendatud, kuna ta ei vaja ööpäevast hooldust, põetust või kõikides toimingutes kõrvalabi. Ta saab üksi kodus hakkama,” selgitas Mustamäe sotsiaalhoolekande osakonna juhataja Tiiu Meriväli.

Linn pakub vanurile koduhooldusteenust ning Meriväli sõnul võiks mõelda ka uue häirenupu paigaldamisele.

Lõokese sõnul ei ole aga koduhooldusteenus tema emale lahendus. “Ma võin teda ise külastada. Praegu on mul lihtsalt kogu aeg hirm sees: iga kord, kui telefon heliseb, mõtlen, et mis temaga nüüd juhtus,” rääkis Lõoke, teadmata, mida nüüd edasi teha.

Meriväli sõnul maksab linn üldjuhul hooldekodu koha eest 2500 krooni kuus, kui vanainimesel on lähedased olemas. Ainuke hooldekodu, kes Lõokese jutule võttis (teised keeldusid, kuuldes ema haigustest), oli Merivälja pansion, mille koha maksumus tõusis tänavu 12 000–13 000 krooni kanti — seda oleks Meriväli sõnul aga linnal juba liiga raske maksta, kuna vanainimese enda sissetulek jääb 4000 krooni ligi ning Lõoke on valmis panustama 500 krooni.

“Eelmisel aastal arutas komisjon ja tegi otsuse 75 kliendi osas, nendest 20 protsenti jäi rahuldamata,” rääkis Meriväli oma linnaosa statistikast. “Üldjuhul vajavad ööpäevaringse hooldamise teenust (hooldekodu) raske ajuinfarktiga kliendid, vanadusnõtrusega ja lamajad ning dementsuse sündroomiga kliendid,” selgitas ta.

Tallinna sotsiaal- ja tervishoiuameti peaspetsialisti Maarja Seppeli sõnul ootab üle Tallinna praegu hooldekodukoha järjekorras ligikaudu 75 inimest — need on inimesed, kelle puhul on nii linnaosavalitsus kui ka linna üldine komisjon andnud jaatava vastuse.

Tallinna linnale kuuluvas Iru hooldekodus on kokku 385 kohta, linn aga on sõlminud lepinguid ka teiste omavalitsuste hooldekodudega, kus elab praegu umbes 450 Tallinna elanikku. Seppeli sõnul said eelmise aasta jooksul koha hooldekodus 253 järjekorras olnud inimest.