Septembri alguses toimunud Parbuse vanglast ennetähtaegselt vabastamise istungil väitis ekslinnaametnik, et teda on ees ootamas töökoht OÜ-s Omnibuss, kus ta hakkab tööle nõunikuna. Sellesama väikese firma juhatuse liige on aga ka Tallinnale transporditeenust osutava MRP Linna Liinid juhatuse liige ja keskerakondlane Rein Vinni.

"Ma ei tahaks seda väga kommenteerida, aga jah, vastab tõele," ütles Vinni Delfile. Juhatuse liikme sõnul hakkab Parbus firmas tööle nõunikuna, kuid tema täpsemad tööülesanded ja tööaeg selgub siis, kui mehed laua taha maha istuvad ja seda arutavad.

"Ta peaks alles täna vist minu teada välja saama, eks me siis arutame," ütles Vinni. Firma juht lisas ka, et ta tunneb Parbust juba ammusest ajast ning ettepaneku enda juurde tööle tulla tegi tema ise.

MRP Linna Liinide hallata on praegu veel Tallinna bussiliinid nr 2, 12, 13, 20, 20A, 49 ja 65. Siiski on linnal nimetatud erafirmaga veoleping tänavu detsembris läbi saamas, kuid kuna linna kevadel korraldatud veohanke tulemused on Tallinna halduskohtus edasi kaevatud siis on transpordiamet uue pakkumiste avamise edasi lükanud 28. oktoobrile.

Rein Vinni kuulub aastast 2007. ka Keskerakonda.

Prokurör kahtles töökoha olemasolus

Märkimist väärib ka asjaolu, et septembri alguses toimunud Parbuse vabastamist arutaval istungil leidis prokuratuur, et Ivo Parbuse väidetav vabaduses ees ootav töökoht ei ole nende arvates arvestades firma Omnibuss majanduslikku seisukorda ja Parbuse tulevase töö usutavalt majanduslik.

"Omnibussi ametlikke andmeid vaadates selgub, et tegemist on oma profiili väikeettevõtjaga, kes ei saa endale majanduslikult lubada ega kasutada enda töö korraldamisel PR-teenuseid. Sellise kaliibriga ettevõtted reklaamivad enda teenuseid maksimaalselt interneti vahendusel, milleks ei ole vaja palgata tööle eraldi isikut, kellele kulutada niigi väikest sissetulekut," selgitas prokuratuur siis enda seisukohta.

Selle peale väitis aga Parbus, et ta läheb sinna andma transpordi-, mitte avalike suhete alast nõu.

Kohus leidis aga Parbuse vabastamise määruses, et kuigi prokuröri hinnangul ei ole eluliselt usutav, et Parbuse või tema abikaasa poolt mainitud töökoht OÜ-s Omnibuss tööajaga 8.00-17.00-ni oleks tegelik töökoht, vaid tegemist võib olla formaalse nõude täitmisega, et veenda kohut Parbust ennetähtaegselt vabastama, võttis kohus aluseks vangla ja kriminaalhooldaja poolt esitatud materjalid, kus nimetatud ettevõtet on siiski käsitletud Parbuse võimaliku töökohana.

"Vangla materjalides on olemas ka garantiikiri selle kohta, et firma võtab Parbuse tööle nõunikuna tähtajatu töölepingu alusel. Seda, millistel tingimustel isik ettevõttesse tööle asub, lepivad kokku tööandja ja -võtja ning kohus ei saa ette kirjutada, mis kellast kellani isik oma tööülesandeid täidab, mis on tema ametikohustused vms," leidis kohus.

Parbus vaba mees

Täna hommikupoolikul jalutas sisuliselt vaba mehena Tallinna vanglast välja korruptsioonikuritegudes süüdi mõistetud Tallinna ekslinnaametnik Ivo Parbus.

Parbus vabanes vanglast ennetähtaegselt ja peaks kohtuotsuse kohaselt kandma järgnevad kolm kuud nn jalavõru. Delfi küsimusele, et kas jalavõru on mehel juba peal, vastas just vanglaväravast välja astunud Parbus, et "need asjad käivad natuke teistmoodi".

Lisaks lubas Parbus ajakirjanikele esimese asjana koju minna ning tööandjale helistada.

Harju maakohus otsustas 10. septembril lubada pistisevõtmises süüdi mõistetud Tallinna linnaametniku Ivo Parbuse vanglamüüride vahelt elektroonilise valve alla.

Kohus vabastas Parbus karistuse kandmisest tingimisi enne tähtaega katseajaga kuni tuleva aasta 30. septembrini, küll peab Parbus aga kohtumääruse kohaselt pärast vabanemist kolm kuud olema elektroonilise järelevalve all.