Uus vangistusseaduse paranduseelnõu teatab, et kokkuhoiu pärast võiks riik loovutada avavanglate haldamise ja vangide valvamise erafirmale. Asjaosalised justiitsministeeriumist ja ka tõenäoliselt eravangla pidamisest huvitatud turvafirmast Falck kõnelevad sellest esialgu ettevaatlikult, kirjutab Postimees.

“Eelnõusse on nn eravangla osa lisatud eelkõige võimaluse loomiseks tulevikus ja ühtegi kindlat plaani praegu pole,” kommenteeris justiitsministeeriumi karistusõiguse ja menetluse talituse juhataja Saale Laos.

Avavangla erineb tavalisest kinnisest vanglast re¸iimi ranguse poolest. Vangid võivad seal vabamalt liikuda, enamasti käivad nad tööl väljaspool vanglat.

Laose sõnul tuleb avavangla osakond 2009. aastal valmivasse uude Viru vanglasse. “Aga see tuleb riigi oma,” kinnitas Laos.

Laose sõnul võib kunagi tekkida olukord, kus tekib vajadus enamate avavangla kohtade järele ja riik ei suuda neid küllalt kiiresti rajada.

Falcki avalike suhete direktor Andres Lember ütles, et kui riik on otsustanud, mida ta tahab, saavad eraettevõtted, ka Falck, asuda analüüsima oma võimalusi teenuse pakkumiseks.

Ta märkis, et Falcki emakontsern Group 4 Securicor majandab paljudes riikides vanglaid ja firmal on eeldused kasutada oma kogemust ka Eestis.